Nnoviny

Nová stálá expozice čáslavského muzea

Čáslav – Čáslavské městské muzeum ve své galerii v Jeníkovské ulici otevřelo novou stálou výstavu panenek. Panenky nyní “obývají” dvě ze čtyř výstavních místností.

„Najdeme tedy historické panenky jak z bývalého Československa, tak i z Německé demokratické republiky, ze Sovětského svazu i další,“ uvedla předsedkyně Klubu panenek ČR paní Alena Zemanová, která výstavu v Čáslavi osobně instalovala.

Velké stěhování
„Panenky jsme do Čáslavi převezli z bývalých prostor v zámku ve Zruči nad Sázavou, kde byla výstava, čítající kolem 5 000 exponátů umístěna doposud. Do Čáslavi byla převezena přibližně polovina zručské expozice, část je nyní zapůjčena ve skanzenu v Přerově nad Labem,“ vysvětlila paní Alena Zemanová, podle jejíchž slov musela výstava zámek opustit za poněkud složitější situace. Nyní ale už panenky mají svůj nový domov.

Království panenek se přestěhovalo do Čáslavi

Staré i moderní
Na výstavě jsou k vidění panenky porcelánové, celuloidové i zcela moderní. Kromě toho si zde mohou návštěvníci prohlédnout i pokojíčky pro malé dívčí společnice a další doplňky, jako jsou kočárky a další. Výstava jistě stojí za návštěvu – děti se potěší pohledem na panenky, které dnes již běžně neuvidí a rodiče nebo i prarodiče mohou zavzpomínat na dobu svého dětství.

Také jste měli doma loutkové divadélko?

Oblíbená výstava
Ve Zruči nad Sázavou byla podle slov její autorky, paní Aleny Zemanové, výstava velmi oblíbena. Stejně tak i ředitelka čáslavského muzea Soňa Dedíková věří, že se její čáslavské působiště stane místem častých návštěv místních i turistů i díky raritní panence, vytvořené podle první dámy Spojených států amerických Melanie Trump.

Bez vernisáže
„Výstava bude otevřena bez slavnostní vernisáže, a to s ohledem ke stále ještě platným opatřením proti šíření koronaviru,“ uvedla ředitelka Městského muzea a knihovny paní Soňa Dedíková, která zve všechny zájemce k prohlídce nové expozice.
Výstavu je možné navštívit v galerii v Jeníkovské ulici od úterý 19. května.

18.05.2020 Zdeňka Nezbedová
  • Další články
  • Rubriky