Nnoviny

Prohlédněte si památky, zapojené do Noci kostelů

Čáslavsko – Noc kostelů je akce, která se v České republice konala prvně v roce 2009. Pravidelně se do ní zapojují i kostely na Čáslavsku a stejně to bude i letos 12. června. Které kostely můžeme navštívit?

Jak bylo uvedeno, Noc kostelů se u nás konala prvně v roce 2009, svoji tradici ale zahájila o čtyři roky dříve, tedy roku 2005 ve Vídni. „O rok dříve nechal kostelník v jednom z vídeňských kostelů večer během úklidu kostel otevřený, a zjistil, že otevřené dveře ve večerní atmosféře jsou pozváním pro kolemjdoucí vstoupit. Během čtyř let se akce spontánně rozšířila do celého Rakouska a každoročně se do Lange Nacht der Kirchen zapojuje na 700 kostelů a modliteben,“ uvádějí organizátoři akce.

POPRVÉ V NAŠÍ REPUBLICE
První Noci kostelů se účastnilo 34 kostelů na Brněnsku a Plzeňsku. Šlo o akci více než úspěšnou, a tak se k ní v dalších letech přidávali další a další… „V České republice se nyní do Noci kostelů každoročně zapojuje na 1 500 kostelů a modliteben, které kromě otevřených dveří nabízejí více než 7 000 doprovodných programů. Zájem bývá pravidelně velký a každoročně se pohybuje kolem 500 000 návštěvnických vstupů.“

KTERÉ KOSTELY NA ČÁSLAVSKU SE LETOS DO TÉTO AKCE ZAPOJÍ?

Čáslav – Evangelický kostel
Program začne v 18 hodin a celým večerem se ponese veřejné čtení z Komenského Porady o nápravě věcí lidských. Jednotlivých částí se ujmou ti, kterých se tyto oblasti nejvíce dotýkají – “Politiku” přednese pan Dan Korábek (občan, volič), “Podnikání” Jana Teklová (podnikatelka), “Komunikaci” Klára Fidlerová (divadelnice a pedagožka), “Kulturu” Eva Albrechtová (ředitelka Dusíkova divadla), “Vzdělávání” Jana Andrejsková (pedagožka), “Rodinu” Drahomíra Dušková Havlíčková (matka) a „Spiritualitu“ Jaroslav Fér (farář). V průběhu večera si mohou účastníci akce poslechnout i hudební vstupy. Po celý večer bude možnost prohlédnout si výstavu Komenského timeline, složenou z dvanácti animovaných plakátů s důležitými událostmi z Komenského života.

Nejbohatší program v regionu nabídne čáslavský evangelický kostel
Foto: nnoviny

Lochy – kostel sv. Bonifáce v Lochách
I zde se budou moci zájemci setkat v rámci progamu letošní Noci kostelů. Program zde bude probíhat mezi 18. – 20. hodinou. Lidé, kteří sem zamíří, budou mít možnost dozvědět se zajímavé informace o historii samotného kostela i mísat, kde se nachází. Vzhledem k tomu, že v kostele není zavedena elektřina, doporučují organizátoři akce zájemcům, aby si s sebou přinesli svítilnu nebo svíčku.

Historie kostela sv. Bonifáce i místa, kde stojí, je zajímavá
Foto: wikipedia, Jstojanov, CC-BY-SA-3.0

Starkoč – kostel Nanebevzetí Panny Marie
I tato památka bude nejen pro místní otevřena v době od 18 do 20 hodin a nabídne prostor ke ztišení, modlitbě a meditaci.

Kostel ve Starkoči prochází podle možností opravou
Foto: nnoviny

Krchleby – kostel sv. Václava
Od 18. do 20 hodiny bude návštěvníkům kostela svatého Václava v Krchlebech umožněna prohlídka tohoto historického objektu.

Také kostel v Krchlebech nabídne možnost prohlídky
Foto: wikipedia, Střibrohorak, CC-BY-SA-3.0

Vlkaneč – kostel sv. Jakuba Většího
Od 18. do 21. hodiny zde bude probíhat zamyšlení nad slovy večer a noc, slunce a měsíc. V mezičasech možnost rozhovoru s knězem, společná modlitba, diskuse, komentovaná prohlídka kostela s ukázáním bohoslužebných nádob a oděvů. Možnost zahrát si na varhany.

Ve Vlkanečském kostele si budete moct dokonce zahrát na varhany
Foto: wikipedia, Petr 1888, CC-BY-SA-3.0

Žleby – kostel Narození Panny Marie
Od 18. do 20. hodiny zde bude možnost posezení tichu tohoto památném prostoru.

Žlebský kostel nabídne prostor k rozjímání
Foto: wikipedia, Petr 1888, CC-BY-SA-3.0

Kluky – kostel svatého Jana Křtitele
Zde začne program již v 17:45 hodin, a to částí, nazvanou Ticho promlouvá, tedy prohlídkou kostela s příležitostí ke ztišení a modlitbě. V 18 hodin zazní hlas starého zvonu, od 18:15 hodin bude následující půlhodina patřit komentované prohlídce kostela a podívání o svatém Janu Křtiteli, poté přijde na řadu 18:45 komentovaná prohlídka věže a náhrobních kamenů a na závěr také komentovaná prohlídka celého kostela.

Program v kostele na Klukách začne již v 17:45 hodin
Foto: wikipedia, Petr 1888, CC-BY-SA-3.0
11.06.2020 Zdeňka Nezbedová
  • Další články
  • Rubriky