Nnoviny

Ředitelka čáslavské mateřinky: školka běží téměř normálně

ROZHOVOR Mateřská škola v Čáslavi, stejně jako všechna ostatní školská zařízení, v době pandemie koronaviru přerušila činnost. Jak vypadá provoz nyní, po rozvolnění opatření?

O provozu čáslavské mateřské školy hovořila její dlouholetá ředitelka, paní Renata Mišutková.

Paní ředitelko, jak se čáslavská mateřinka vyrovnala s pandemií koronaviru, která snad již naštěstí nyní jen doznívá?
„Stejně jako další podobná zařízení, i naše školka se zavřela 16. března a znovu jsme otevírali až 25. května. Ačkoliv bylo zavřeno, děti sem nedocházely, tak ale zaměstnanci do práce docházeli. Přišel čas na opravy a úpravy, ve školkách zkrátka stále někdo byl.

O současném provozu mateřinky jsme hovořili s její ředitelkou, Bc. Renatou Mišutkovou
Foto: nnoviny

Děti ale tedy na ten čas ztratily se školkou kontakt?
Ne tak docela. Děti, které mají povinné předškolní vzdělávání, dostávaly dokonce prostřednictvím internetu různé úkoly na procvičování. Každá školka si tento systém nastavila po svém – někde si udělali uzavřenou skupinu, jinde veřejnou, některé školky měly i zpětnou vazbu nebo učitelky posílaly rodičům videa. Všechno záleželo na konkrétních střediscích.

Pěstitelské činnosti v MŠ Masarykova
Foto: archiv MŠ Čáslav

Jak to bylo s dětmi rodičů, kteří pracovali v té tak zvané “první linii”?
Pro tyto děti byla otevřena jedna třída v mateřince v ulici Rudolfa Těsnohlídka. Učitelky se zde střídaly, bylo zajištěno stravování a další služby stejně jako kdykoliv jindy. Šlo o skupinu maximálně patnácti dětí, jak určovala pravidla. Samozřejmě se vše odehrávalo za velmi přísných hygienických podmínek. V této souvislosti bych ráda poděkovala Středočeskému kraji, který zajistil dostatek roušek pro učitelky. Další taková třída pak byla až v Kutné Hoře.

Den detí “U kašpárka” v MŠ Bojovníků za svobodu
Foto: archiv MŠ Čáslav

Probíhala nějaká zvlláštní příprava na znovuotevření jednotlivých středisek školky?
Samozřejmě. Před otevřením byly všechny prostory důkladně desinfikované, nakoupili jsme desinfekci, jednorázové rukavice, roušky, respirátory, bezdotykové teploměry a další potřebný materiál. Na příchod dětí jsme byli připraveni.

Den dětí v MŠ Jahodová
Foto: archiv MŠ Čáslav

Nyní už tedy školka běží v normálním režimu?
Prakticky ano, jen jsme mírně omezili provoz, abychom nemuseli skupiny spojovat. Nyní jsou tedy střediska v provozu od 7 do 16 hodin. V tomto režimu, který odpovídá pokynům, které jsme obdrželi z kraje, bude školka pracovat až do konce školního roku, tedy v našem případě do konce srpna.

Zahrady čáslavských školek opět ožily
Foto nnoviny

Jak velký je zájem rodičů o docházku dětí do školky?
Zájem je poměrně velký, dětí je ve školce dost. Samozřejmě pokud se u některého dítěte objeví jakékoliv problémy, ihned kontaktujeme rodiče. Musím ale podotknout, že jsou rodiče velmi disciplinovaní a děti se známkami nemoci do školky rozhodně nevodí.

Děti se opět potkávají s kamarády
Foto: nnoviny

Jak budou probíhat další týdny?
Vlastně stejně jako kdykoliv jindy, jen jsme zrušili všechny akce, při nichž běžně do budovy chodí cizí lidé. Rodiče přivádějí svoje děti v rouškách, na šatnách jsou desinfekční gely a nechodíme s dětmi ven jinam, než na zahradu. Předpokládám tedy, že od září se vše vrátí do zcela normálního režimu.

11.06.2020 Zdeňka Nezbedová
  • Další články
  • Rubriky