Nnoviny

Plánujete víkendový výlet? Žlebská obora je to pravé

Žleby – Všichni lidé z regionu jistě vědí, že nejen v Žehušicích, ale nyní hlavně ve Žlebech je možné vidět stádo bílých jelenů. To ale rozhodně není všechno, co nabízí žlebská obora…

Proč se dojet podívat do Žlebů? Důvodů je mnoho – krásný zámek, nádherný park, ale také zoologická zahrada, která nejen dětem, ale i dospělým připomene, jaká zvířata žijí v naší přírodě. Nenajdeme tady sice lvy, žirafy, lední medvědy nebo opice, ale nejsou zdejší zvířata stejně úžasná a zajímavá? Možná nejsou tak barevná, exotická nebo velká, ale žijí tady s námi a to je důležité.

I v tomto roce, jak je již zvykem, probíhají ve žlebské oboře ukázky výcviku dravců – mimo letních prázdnin vždy o víkendech ve 12 a v 15:30 hodin (o prázdninách potom denně kromě pondělí). Ve stejném čase také návštěvníci uvidí krmení bílých jelenů, které se odehrává poblíž ohrady a každý si tak může vzácná zvířata dobře prohlédnout.

„V republice jsou chováni ve 4 oborách, ale Obora Žleby je jediná otevřená pro veřejnost s ochočeným stádečkem. V ukázkové části obory se nachází stádečko laní s jelenem, které mohou lidé při krmení pozorovat ze vzdálenosti 15 metrů,“ uvádí provozovatelé obory s tím, že celkem se ale v oboře chová kolem 90 kusů převážně bílé jelení zvěře. Chovné stádo se nachází v uzavřené tedy neveřejné části obory. Nemohou být rušeni aktivitou návštěvníků, protože nejsou ochočení a zachovávají si tak přirozené procesy každodenního života. Česká republika má světové prvenství v počtu chovaných kusů. Dohromady česká populace čítá přibližně 400 kusů – a to už stojí za trochu času, stráveného navíc v krásném a klidném prostředí žlebského parku, který dá zapomenout na shon pracovních dní.

V obůrce si najdou svoje místo i děti, které se o zvířata příliš nezajímají, i když takových je asi opravdu jen málo. Malé dětské hřiště zabaví i ty náročnější malé návštěvníky. A že jste tady už v minulosti byli? Žlebská obora se stále rozrůstá a mění. Je tedy více než pravděpodobné, že ji tentokrát budete moct objevovat znovu.

12.06.2020 Zdeňka Nezbedová
  • Další články
  • Rubriky