Nnoviny

Každý další rok v životě je rychlejší, říká Vít Šneberg

ROZHOVOR – V čáslavské restauraci U dvou přátel v Dusíkově divadle jsou nyní k vidění zajímavé obrazy pana Víte Šneberga. Sám čáslavský amatérský malíř nám při této příležitosti poskytl krátký rozhovor.

Pane Šnebergu, o jako výstavu vlastně jde?
V podstatě ani nejde o oficiální výstavu, zkrátka jsme se dohodli s provozovatelem restaurace panem Legnerem, že zde budou po určitou dobu viset moje obrazy, které dnes hostům představuji. A právě panu Legnreovi bych velmi rád poděkoval za tuto možnost.

Obrazy Víta Šneberga odrážejí běh času
Foto: nnoviny

Jaká témata se na Vašich obrazech, které tady můžeme vidět, objevují?
Jsou to vlastně takové myšlenkové pochody, které přicházejí po padesátce, kdy si člověk začne stále více uvědomovat, jak život letí. Každý rok je najednou rychlejší. Pamatuji si, jak jsme se jako děti dlouho těšili na prázdniny. Po padesátce je rok pryč, ani se nenadějeme. Proto jsou obrazy svým tématem spojeny právě s časem, symbolizovaným třeba hodinovými kolečky. Zapadá do toho ale i obraz vnoučka, kterému je dva a půl roku. Všechno se tedy točí kolem časového posunu.

Hosté vernisáže měli možnost setkat se s autorem obrazů
Foto: nnoviny

Jde o průřez vaší tvorbou nebo se jedná o obrazy vzniklé například v posledních letech?
Jde o tvorbu posledních přibližně dvou nebo tří let a vystavena tady budou do konce letních prázdnin.

Může si zájemce některý z Vašich obrazů koupit?
To ne – výstava není prodejní, jsem amatér a když opravdu někomu chci udělat radost, obraz mu daruji. Neprodávám je. Je to jen takový vhled do myšlenek.

Setkání v přátelské neformální atmosféře
Foto: nnoviny

Viděli už Čáslaváci Vaše díla v minulosti?
Maluji přibližně od dvaceti let. Už před třemi lety jsme měli velmi vydařenou výstavu v muzeu, ta byla k padesátinám. Také na letošní rok byla jedna podobná naplánována, a to na duben. Bohužel nám do toho ale skočil koronavirus, a proto jsme se dohodli, že výstavu uspořádáme právě nyní a zde v restauraci. Doufám, že moje obrazy nebudou nikomu kazit chuť piva…

Obrazy pana Víta Šneberga jistě nikomu chuť nezkazí. Ostatně – přijďte se na ně podívat sami.

14.06.2020 Zdeňka Nezbedová
  • Další články
  • Rubriky