Nnoviny

Výstava pro malé i ty odrostlejší kluky

Čáslav – Za poslední roky se již stalo samozřejmou součástí Čáslavi také muzeum zemědělské techniky. A právě sem mohou nyní zajít nejen malí i ti starší “kluci” na zajímavou výstavu, nazvanou Klukovský sen.

Letošní Klukovský sen není první výstavou tohoto typu, kterou by mohli návštěvníci muzea vidět. V tomto roce tedy nese podtitul Osadníci a krajina v hračkách. Pokud byste výstavu hledali, bude třeba se podívat do haly, v níž je umístěna expozice Dřinu strojům.

Výstava Klukovský sen – Osadníci a krajina v hračkách
Foto: Národní zemědělské muzeum, s. p. o.

HISTORICKÉ ZEMĚDĚLSKÉ STAVBY
„Spoluautorem výstavy a zároveň majitelem větší části vystavených modelů je jeden z nejrenomovanějších sběratelů tohoto zaměření, pan Václav Blažek z Rokytna. Na výstavě letos představuje další část své sbírky, která začala vznikat před 40 lety a patří k největším na světě,“ informují organizátoři výstavy s tím, že Klukovský sen tentokrát nabízí modely a hračky tematicky zaměřené na oblast historických zemědělských staveb. Představuje české hračky produkované firmou Schowanek, jejíž výrobky putovaly k zákazníkům již roku 1895. Po druhé světové válce na tradici této společnosti navázal známý výrobce hraček, firma Tofa.

Výstava Klukovský sen – Osadníci a krajina v hračkách
Foto: Národní zemědělské muzeum, s. p. o.

OPRAVDOVÝ UNIKÁT
Aby toho ale nebylo málo, jsou zde k vidění také stavebnice srubů firmy Volák a dřevěné statky vyrobené pouze pro mateřské školy v tehdejším Výrobním družstvu Králíky. „Nejstarší vystavenou hračkou expozice je dřevěný statek vyrobený na území Rakouska-Uherska. Návštěvníci mohou obdivovat také zahraniční modely a hračky pocházející z Itálie, Velké Británie, Francie, NDR, NSR a Hongkongu,“ můžeme se dočíst v doprovodném materiálu.

Výstava Klukovský sen je v čáslavské pobočce Národního zemědělského muzea přístupná až do konce října tohoto roku.

18.06.2020 Zdeňka Nezbedová
  • Další články
  • Rubriky