Nnoviny

Víte co jsou Dvorky? Formanova Čáslav připravuje novou akci

ROZHOVOR – Spolek Formanova Čáslav spolu s městem připravují na září novou akci, nazvanou Dvorky. O co se konkrétně jedná a co mohou místní od takové akce čekat? O tom jsme hovořili s čáslavským starostou JUDr. Vlastislavem Málkem.

Pane starosto, plánované Dvorky jsou akce, která v Čáslavi nebyla – odkud přišla inspirace?
Takové akce probíhají na více místech republiky. Nosnými postavami tohoto projektu jsou paní Klára Fidlerová a Kamila Ženatá – právě ony přišly s tím, že by bylo dobré, aby se lidé setkávali i na méně tradičních místech, v komornějším prostředí a aby bylo možné představit i méně tradiční formy umění. Myslím si, že tato myšlenka v rámci spolku Formanova Čáslav poměrně silně zarezonovala a jeho členové na tom odvedli ohromný kus práce.

V rámci Dvorků se otevře i zahrada městského muzea
Foto: archiv

Jakým způsobem tedy program vznikal?
Díky osobním kontaktům se podařilo navázat komunikaci a získat k účasti velmi zajímavé lidi, a to dokonce bez nároku na honorář. Hlavním organizátorem Dvorků je umělecká rada v rámci spolku Formanova Čáslav, což je pět až šest lidí, kteří tvořili progam.

Spolek Formanova Čáslav navazuje na jméno Miloše Formana. Existuje v progamu nějaká hranice, která by oddělovala akce, spojené právě s tímto režisérem? Například projekt Dvorky přímo s čáslavským rodákem nesouvisí…
Dvorky sice nesouvisí přímo s tvorbou Miloše Formana, ale rezonují s myšlenkami, které mu byly vlastní – což je boj za svobodu, za hájení svých názorů a podobně. To lze realizovat v momentě, kdy se budou lidé setkávat, budou spolu komunikovat, budou se bavit. V tomto směru Dvorky tedy na odkaz Miloše Formana navazují.

Dějištěm “Dvorků” se stane i Žižkovo náměstí
Foto: nnoviny

Jak tuto plánovanou akci hodnotí rodina Miloše Formana?
Když jsme si řekli, že bychom chtěli navazovat na umělecký a lidský odkaz Miloše Formana, sešli jsme se s bratry Formanovými – s Petrem i s Matějem. Jedna z jejich podmínek byla, aby umělecká úroveň akcí, pořádaných pod hlavičkou Formanovy Čáslavi, byla odpovídající. Jestliže propůjčili jméno Miloše Formana jako záštitu pro některé programy, chtěli samozřejmě, aby nešlo o nějaké “pouťové atrakce”.

Dvorky tedy, předpokládám, tuto podmínku splňují…
Bratři Formanové uvítali nejen představení Deadtownu nebo projekt Dvorky, ale i další plány zvát sem osobnosti z různého prostředí, aby mohli lidé komunikovat a vytvářet občanskou společnost. Nosným prvkem letošního ročníku Formanovy Čáslavi je samozřejmě představení Deadtown, kterému tyto menší akce nemohou konkurovat. Jde ale, jak jsem již poznamenal, o možnost setkávání se, komunikace, diskuse…
Odkazuji také na závěr filmu Forman versus Forman, kde vypráví o tom, zda by se chtěl do republiky vracet a případně co mu tady chybí – věřím, že právě tyto akce, pořádané v rámci Formanovy Čáslavi naplňují jeho přání, aby společnost byla svobodná.

Dvorky zamíří i na třebešický zámek
Foto: wikipedia, Střibrohorak, CC-BY-SA-3.0

CO V RÁMCI PROJEKTU DVORKY MOHOU MÍSTNÍ OBYVATLÉ I DALŠÍ NÁVŠTĚVNÍCI ČEKAT?
Ve dnech 4. – 6. 9. se otevřou pro návštěvníky “dvorky” Gumárny, Dusíkova divadla, městského muzea, evangelického kostela, ale i zahrada domu v Jablonského ulici 477, zámku Třebešice, kostela sv. Jakuba Většího v Jakubu a do programu se zapojí také Žižkovo náměstí. Přesný program akce bude k dispozici na webu i na vývěskách.

Prozradit ale můžeme například právě již zmiňovanou výstavu Kostky, hudební vystoupení uskupení Fagotiky nebo Supersonic, workshopy Spontánní tanec, Základy improvizace či Gospel a další. V zahradě v Jablonského ulici pak bude připraven například nedělní brunch s překvapením nebo poobědové čtení s Rozi Fidlerovou. Sobotní večer bude na Žižkově náměstí patřit velkému táboráku.

Dusíkovo divadlo poskytne prostor pro tak zvanou Velkou skupinu, tedy setkání se všemi, kteří se chtějí potkat. Zúčastní se jej i Luděk Vrba, Lenka Filípková, Kamila Ženatá.

To je ale jen malý náhled do třídenního programu. Akcí, zařazených do tohoto projektu, a osobností, které se ho zúčastní, je mnohem více, proto bude dobré sledovat další informace.

20.06.2020 Zdeňka Nezbedová
  • Další články
  • Rubriky