Nnoviny

Je nutné hledat řešení, ne výmluvy

PŘIŠLO DO REDAKCE – Tak vyšly další Čáslavské noviny. Se zájmem jsem si přečetl článek starosty města a musím bohužel konstatovat, že je napsaný opět v běžném stylu současného vedení města. Zvláště mě mrzí ta část, kde se hovoří o městské nemocnici.

Její provoz je v současné době ohrožen nejen z finanční stránky, ale hlavně poměrně masivním odchodem lékařů. Dočetl jsem se, že ani v minulosti se nedařilo shánět nové lékaře. To je sice pravda, ale o to víc jsme si vážili těch, kteří v naší nemocnici třeba i mnoho let pracovali. Současná situace není důsledkem předchozích let, jak je naznačováno. Ještě při nástupu nového ředitele Ing. Bubly, z jehož jmenování jsme měli jako opozice obavy, které jsme také vyjádřili, byl tým nemocnice poměrně stabilní, rozhodně o mnoho stabilnější, než nyní.

NEREÁLNÉ PŘEDSTAVY
Nový ředitel, ostatně stejně jako i vedení města, přišel s teorií, že vše, co bylo dříve, bylo špatné, že je nutné rázně skoncovat se starým systémem a nastolit úplně jiný. Jenomže už teď se ukazuje, že to opravdu není dobrá cesta. Kdyby byly představy vedení nemocnice reálné a uvážené, nevzešla by z nich představa, že bude čáslavská nemocnice plná pokud možno světoznámých kapacit a o zdejší doktory by její vedení neztratilo zájem. To se ale bohužel stalo.

JAKÁ JE ATMOSFÉRA V NEMOCNICI?
Informace, které se ke mně dostávají, hovoří jednoznačně o nedobré atmosféře v nemocnici, nejistotě a přehlížení dlouholetých zkušeností. V takovém prostředí nikdo lékaře neudrží. A mluvit potom o odpovědnosti někoho jiného za stav, který vznikl nyní, je sice možná pro někoho dojemné, ale není to tvrzení pravdivé. Zaráží mě, že současné vedení města místo toho, aby problémy řešilo, svaluje soustavně vinu na někoho jiného. Tak se město řídit nedá. Sice můžeme “hodit vinu” na předchůdce, hodí se to a možná tomu někdo uvěří, ale těch, kteří chtějí stále dokola poslouchat jen stížnosti a obviňování druhých, naštěstí rychle ubývá. Navíc se tím žádný problém nevyřeší.

ŘEŠIT PROBLÉMY
Proto bych se přimlouval za to, aby vedení města místo hledání, označování a snahy o potrestání imaginárního viníka mimo své řady, raději věnovalo čas a energii řešení problémů, které začaly vznikat z většiny právě až po minulých komunálních volbách. Je polovina volebního období, do jeho konce zbývá přibližně tolik, kolik už uběhlo. Práce je hodně a času poměrně málo. Proto je škoda plýtvat časem na hledání výmluv. Ten čas je nutné věnovat skutečnému řešení problémů, které stále narůstají.

Jaromír Strnad

30.06.2020 Zdeňka Nezbedová
  • Další články
  • Rubriky