Nnoviny

Rozhovor se starostou Čáslavi: Bude ve městě nová galerie?

Čáslav – Město uvažuje o zřízení nové galerie v prostorách bývalé pobočky banky Moneta. Co k tomuto tématu řekl starosta Čáslavi, JUDr. Vlastislav Málek?

Pane starosto, ve městě se hovoří o tom, že by mohla vzniknout nová galerie. Je to pravda, případně jak daleko jsou přípravy?
Taková myšlenka tady je, bylo by to samozřejmě výborné využití divadelní budovy ve formě uceleného stánku kultury. Všechno je ale závislé na financích, protože přetvořit prostor na galerii není snadné. Je na to vypracován projekt, žádost do tak zvaných Norských fondů v souvislosti s dokončením rekonstrukce divadla. Protože štěstí přeje připraveným, je projekt hotový, otázka peněz je ale věcí další. Bez financí to samozřejmě nejde.

Finanční situace je nyní složitá a dopadá na stát, na obce a tedy i na nás. Pokud bychom ale potřebné prostředky získali, rádi bychom tento záměr zrealizovali. Kdybyby to ale mělo být všechno jen z volných zdrojů města, pak jde o to, kolik jich budeme mít a kam je bude zastupitelstvo města směřovat.

Bude zde nová galerie?
Foto: nnoviny

Je součástí rozhodování o takovém projektu také veřejný průzkum, zda je o další galerii ve městě zájem? Jsou například statistiky návštěvnosti stávajících kulturních institucí, respektive míst jako je výstavní síň a galerie?
My připravujeme studie, které budou hotové a o dalším postupu potom rozhodne zastupitelstvo. Myslím si, že všechno záleží také na tom, jak a k čemu jsou jednotlivé galerie využívány – jaký prostor se nabízí a jaké akce se tam realizují. Myslím si, že výstavy, které nejsou realizovány v galeriích, ale jsou realizovány v divadle, mají velkou návštěvnost, sledovanost a hodnotu, jsou hodnoceny prestižně i odborníky. Souvisí s tím zkrátka celá řada věcí. Myslím si, že prostor je jedna věc a dále záleží na tom, jestli jsou schopní lidé, kteří jej umí využívat způsobem, který přiláká lidi.

Jaký směr kultury tedy máte na mysli?
Myslím si, že určitě nejde o popularitu nebo podbízení se. Výstavy, které ve městě pořádal spolek Třiatřicet – a nemyslím jen výstavy malířů jako pana Mouchy a podobně – to jsou díla autorů, kteří vystavují ve světě, a pokud se nám podaří je získat i sem a tyto výstavy přilákají lidi nejen z Čáslavi, ale i z jiných míst, pak si myslím, že to smysl má. To se ale musí budovat, je to otázka značky, kterou každé místo a pořadatel získává postupem času.

Neměla by ale výstavní síň být primárně určena pro kulturní vyžití místních?
Nemyslím si, že bychom to tvořili primárně pro místní. Říkáme stále, že město Čáslav je docela jiná, než Kutná Hora. Nikdy tady nebudeme mít takové památky. Na čem tedy chceme stavět? Například na slavných rodácích. Možná, že sem bude chtít někdo přijet podívat se na rodný dům Miloše Formana s jeho bustou, může se chtít podívat do galerie, která bude mít úroveň a časem – to je ale dlouhodobá vize – tady třeba bude i muzeum filmového umění, kde bude uctěna památka slavných rodáků Josefa Svobody a Miloše Formana a budou sem lidé jezdit, jako jezdí Japonci, a budou chtít vědět něco o Dusíkovi. Pokud chceme turistický ruch pro město, musíme také něco nabídnout.

Nyní tedy nezbývá než čekat, jestli se městu podaří získat na novou galerii dostatek finančních prostředků.

30.06.2020 Zdeňka Nezbedová
  • Další články
  • Rubriky