Nnoviny

Jak bude vypadat nový park, který nahradí zahrádky v Husově ulici?

Čáslav – Prostor mezi domy (vnitroblok) na rohu Husovy a Jablonského ulice čeká proměna. Současné zahrádky zaniknou a plocha se promění v park pro místní občany. O jeho budoucí podobě se mohli více dozvědět, účastníci setkání s občany.

V pondělí 13. července se na Nové scéně Dusíkova divadla uskutečnilo představení dvou variant projektu budoucí podoby prostoru v Husově ulici, doposud využívaného jako prostor pro zahrádky místních obyvatel. Po diskusích na jednom z minulých zasedání zastupitelstva města vyhlásila radnice anketu, v níž mohli občané města hlasovat buď pro zachování stávající podoby prostoru nebo pro jeho proměnu na park. Svůj hlas odevzdalo celkem 215 lidí, z nichž 119 se vyslovilo pro park a 96 si naopak přálo zachovat zahrádky.

„Představíme si studii, jak by měl vypadat vnitroblok Husovy ulice, který byl kdysi využíván jen jako zahrádky a dnes na základě hlasování lidí, kde převažoval požadavek na veřejný prostor v podobě parku a přišlo i mnoho podnětů na komunitní zahrady, což je nový fenomén této doby, i podněty od maminek na prvky pro děti. Všechny tyto tři věci jsou zapracovány tak, aby vznikl prostor pro všechny,“ uvedl místostarosta města Martin Horský.

Přítomní architekti Ivan Marek a Barbora Eismanová potom okomentovali promítané nákresy, z nichž vyplynulo, že by na ploše necelých dvou tisíc čtverečních metrů měl vzniknout prostor rozdělený na jednotlivé části, jak pro komunální zahradu, tak i pro dětské hry, odpočinek i sport pro všechny věkové kategorie. Nízko sečený trávník na vnitřních plochách a převážně mlatové cesty pak má doplnit přírodnější část na okrajích prostoru.

„Udělali jsme dvě varianty studie, aby bylo o čem diskutovat a abychom podchytili co nejširší spektrum aktivit. Z nich bude vybrána finální verze, která bude doprecizována,“ konstatoval architekt Marek, který v další části uvedl, že se v současné době jedná o smutnou plochu k ničemu a mohla by přinášet radost. Počítá s tím, že se tam budou konat společné akce, mohou tam být plochy pro promítání, sprejovací stěna, tabule vzkazů nebo i společný gril. Bylo by ale nutné zajistit jejich odpovídající využívání.

„Věřím, že se tam vytvoří společenství lidí maximálně z okolních třech ulic, toto není městský park, který by snesl velké a dynamické aktivity,“ vysvětlil nakonec architekt Marek s tím, že případné poznatky občanů mohou být využity při tvorbě finální koncepce.

Před zpracováním projektu byl uskutečněn dendrologický průzkum, podle něhož by měly být nejcennější dřeviny zakomponovány do budoucího stavu.

Projekt je umístěn na webu města, je ale nutné si jej zasadit do reálného prostředí s představou skutečné okolní zástavby.

14.07.2020 Zdeňka Nezbedová
  • Další články
  • Rubriky