Nnoviny

Situace na Kutnohorsku se stabilizuje

Kutnohorsko – Po době, kdy se zvyšoval počet lidí pozitivně testovaných na koronavirus v kutnohorském okrese, dochází nyní ke stabilizaci.

Po několika dnech přibyl pouze jediný nakažený, nyní poslední informace starosty Kutné Hory Josefa Viktory hovoří o 51 případech, z toho na Kutnou Horu připadá 19 případů, na Čáslav 2. Je potvrzeno, že i v posledně zjištěných případech se jedná o kontakty lidí z původního ohniska výskytu onemocnění, tedy z jedné z církvických firem. 

V současné době je téměř u konce první testování nejen zaměstnanců firmy, ale i jejich případných širších kontaktů, a probíhá druhá fáze testů, které prozatím všechny vyšly negativně, nákaza se tedy u dalších lidí nepotvrzuje. Stejně tak jsou negativní výsledky také u dalších zaměstnanců společnosti Foxconn.

Například v Kutné Hoře proto v pátek dopoledne zasedne na radnici krizový štáb, který bude o současné situaci jednat a na základě komunikace s pracovníky Krajské hygienické stanice a v případě příznivého vývoje situace bude rozhodovat o zmírnění současných opatření. Podle slov starosty města Josefa Viktory by se mohlo jednat například o navýšení počtu účastníků veřejných akcí. Zdá se tedy, že pokud se vývoj nezvrátí, měli bychom se pomalu zase začít vracet k běžnému režimu.

Čáslavský krizový štáb se sešel minulé pondělí a i nadále sleduje vývoj ve spolupráci s Kutnou Horou. Podle místostarosty Martina Horského bude patrně Krajská hygienická stanice postupně upouštět od nutnosti vstupního filtru do nemocnic a přísnějších pravidel pro provoz koupališť. Vše ale samozřejmě bude záležet na vývoji situace.

16.07.2020 Zdeňka Nezbedová
  • Další články
  • Rubriky