Nnoviny

Vládní návštěva ve Starkoči a velká pochvala starostovi Jiskrovi

Starkoč – Premiér Babiš a ministr životního prostředí Brabec přijeli do Starkoče, aby se na setkání se starostou obce dozvěděli, jak v praxi funguje projekt domovních čističek odpadních vod. Starkoč je v tomto projektu vzorovou obcí.

Po setkání na starkočské radnici se premiér i ministr životního prostředí podívali na jednu z takových čističek přímo na místě, kde již funguje.

JAK NÁVŠTĚVU ZHODNOTIL MINISTR ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ BRABEC?
Co vzešlo z dnešní schůzky ve Starkoči?
Obec Starkoč je pro nás pilotním projektem ohledně domovních čističek odpadních vod, a to díky starostovi panu Jiskrovi. Je to skvělý alternativní systém čištění odpadních vod, který je daleko levnější, rychlejší a i z hlediska využití vody lepší než centrální čističky odpadních vod. Podobných projektů máme zhruba šedesát a další samozřejmě připravujeme. Tady chceme ukázat, že jak pro malé, tak i pro větší obce je tento systém perspektivní.

Podílí se stát nějakým způsobem na těchto projektech?
Uvedené projekty jsou dotovány ze státního fondu životního prostředí. S tímto projektem jsme přišli zhruba před třema lety a je právě na míru ušit pro menší obce. Navíc přečištěná voda je téměř čistá, je možné s ní bez obav zalévat, takže zůstává v krajině a neodtéká kanalizací.

Jaká je spolupráce se Starkočí z Vašeho pohledu?
Absolutně výborná, jednoduše skvělá. Pan starosta s námi dokonce spolupracuje na seminářích pro ostatní obce, které organizuje. Je skvělé, že to zástupci dalších obcí slyší přímo od starosty, který s tím má osobní zkušenost. My samozřejmě při těchto příležitostech na místě prezentujeme, jak takový systém funguje.

Jak je tento projekt obecně přijímán?
Samozřejmě je tady z minulosti určitá averze kvůli bývalému soukromému provozování domácích čističek odpadních vod. Tento systém je ale vynikající v tom, že naším partnerem je obec, která má centrální velín, kde jsou vyvedeny všechny domovní čističky. My platíme i pracovníka, který se o čističky stará. Ve výsledku jde o projekt, který je pro občany mnohem levnější, než kdyby obec měla centrální čističku. Není nutné kopat kanalizaci, je to mnohonásobně rychlejší.

JAK SE NA CELÝ PROJEKT DÍVÁ PREMIÉR BABIŠ?
„Za mně jde o velmi hospodárný systém řešení kanalizace pro malé obce. Je důležité, že jsme si uvědomili, že je zákon, který je nutné změnit. Jde o odvod přečištěné vody do kanalizace – tuto otázku budeme řešit v rámci vlády i s panem ministrem Tomanem. Je potřeba, aby to i další obce věděly a řešily to podobně,“ uvedl premiér.

STARKOČSKÝ STAROSTA JE S PROJEKTEM SPOKOJEN
Prolmuvil i starosta Starkoče Jan Jiskra: „Jde samozřejmě o systém ekonomičtější ve fázi budování, investiční úspory jsou obrovské. Ale také následné provozní náklady jsou pro občany nižší, než stočné. Obrovský benefit je v zásobě vody na zalévání zahrady a trávníků. Určitě je to cesta pro malé obce a všem bych to doporučil. Celkové náklady ve Starkoči byly kolem 5,5 milionu korun pro zhruba devadesát obyvatel, ale průměr na jednoho obyvatele vyšel na 61 000 korun.

24.07.2020 Zdeňka Nezbedová
  • Další články
  • Rubriky