Nnoviny

Další tabule naučné stezky u Podměstského rybníku

Čáslav – Již před několika lety začala vznikat u Podměstského rybníku naučná stezka, která má pomocí informačních tabulí místním i návštěvníkům města připomínat slavné rodáky našeho města i další lidi s ním spojené. Nyní přibyly další panely.

VÝZNAMNÍ VÝTVARNÍCI I JOSEF SVOBODA
V soušasné době je již delší čas instalovaná část doplněna o dvě další tabule. Jedna z nich připomíná místní výtvarníky, kteří se proslavili nejen v regionu, ale často i za hranicemi naší vlasti. Zde nemůže chybět například Ladislav Alois Vraný, František Horník – Lánský, Antonín Pospíšil, Anotnín Chittussi, Jindřich Prucha, Josef Peca, Bohuslav Kozák a další…
Druhý panel je potom celý věnován scénografu Josefu Svobodovi, jeho světoznámému dílu i informacím ze života.

Tabule jsou instalovány u Podměstského rybníku
Foto: nnoviny

POKRAČOVÁNÍ NAUČNÉ STEZKY U RYBNÍKU
Oba nové panely jsou instalovány u cesty podél podměstského rybníku v místech pod městskými hradbami. Kdo by si je chtěl prohlédnout, měl by si dát pozor, aby mu neunikla podstatná část informací. Tabule jsou totiž oboustranné, přičemž přístup k “odvrácené” straně panelu, týkajícího se místních výtvarníků, je zajištěn zřízením jakéhosi obchozího chodníčku, informace o Josefu Svobodovi jsou ale již dostupné špatně. Nicméně lidé s lepším zrakem se jistě dozvědí mnoho zajímavého i o jeho tvorbě. Stejně tak jsou oboustranné i všechny již dříve instalované panely.

09.08.2020 Zdeňka Nezbedová
  • Další články
  • Rubriky