Nnoviny

Co je to mockument? Na tuto otázku dostanete odpověď v Gumárně

Čáslav – Klub Gumárna se stane dějištěm setkání, které přiblíží pojem mockument. Zajímavá bude jistě i debata s režisérem Janem Svěrákem…

Termín „mockumentární film“ není zatím českému publiku tolik známý, ale to se brzy může změnit. Nový filmový festival MockUp se totiž zaměřuje právě na tento specifický filmový žánr, který balancuje mezi zachycením skutečnosti a smyšleným příběhem. Jak takový mockument vypadá, proč je zajímavý a co si z něj můžeme odnést se diváci mohou dozvědět už na první projekci 22. 8. v Klubu Gumárna v Čáslavi. První ročník festivalu proběhne na podzim 2021 také v Čáslavi.

Takzvaný „mockument“ (spojení anglických výrazů „mock“ a „document“) je čím dál tím více oblíbený umělecký žánr, který úmyslně stírá hranici mezi skutečností a fikcí. Tváří se jako dokument, ale realitu si často vytváří vlastní. „Tím, že mockumenty zobrazují vymyšlené události jako skutečné, nabádají diváka ke kritickému zamyšlení nad tím, jak je vlastně realita nejenom ve filmu, ale i třeba v médiích zachycována,“ přibližuje smysl mockumentů zakladatel festivalu MockUp Jakub Hanuš.

Mockumenty zná i česká kinematografie, do žánru zabrousil třeba režisér Petr Zelenka filmy jako „Mňága – Happy End“ nebo tematicky podobným „Rokem ďábla.“ Nejznámějším příkladem je nejspíše oceňovaný absolventský film Jana Svěráka „Ropáci“ z roku 1988, který pojednává o vědeckém pátrání po mystickém živočichovi. Právě Ropáky mohou diváci shlédnout na letošní akci MockUpu, která se odehraje 22.srpna v čáslavském Klubu Gumárna, po projekci bude následovat debata s Janem Svěrákem.

Na jednodenní akci pak bude ještě možnost shlédnout celovečerní mockumentární film „Co děláme v temnotách“ (What We Do In The Shadows, USA/Nový Zéland) režisérské dvojice Jemaine Clement a Taika Waititi (který režíroval mj. letošní oskarový hit „Králíček JoJo“). Výprava do temnot dokumentárním stylem sleduje životní styl upírů. Dozvíte se tedy například to, jak se daří čtyři sta let starým stvořením v nočních klubech 21. století.

České publikum má obecně k mockumentárnímu žánru veskrze pozitivní vztah, jak dokazuje třeba neutuchající obliba Divadla Járy Cimrmanna. Celá cimrmanovská legenda je skvělým příkladem mockumentárního přístupu, za mockument rozhodně lze označit i film „Jára Cimrmann, ležící, spící.“

Za festivalem MockUp stojí skupina nadšenců pro (nejenom) mockumenty složená z lidí, kteří získavali zkušenosti v organizačních týmech známých českých dokumentárních festivalů jako je MFDF Ji.hlava nebo festival Jeden svět. „Výhledově bychom chtěli dávat prostor i dalším formám uměleckého vyjádření, které stojí tak trochu na hranici – jako třeba stand-up comedy. Na srpnové akci v Čáslavi se odehraje i představení autorské komedie „Reforma“ divadelního spolku Teatritis,“ dodává Jakub Hanuš.

Srpnová akce v Čáslavi je druhým letošním promítáním, první proběhlo v pražských Kasárnách Karlín, kam dorazilo téměř 200 návštěvníků. První ročník samotného festivalu se odehraje v termínu 16. -19. 9. 2021. Organizátoři doufají, že příští festivalová sezóna už bude bez omezení způsobených koronavirem. „Bezpečnost je samozřejmě na prvním místě, proto nemáme letos ambici vyprodat kinosál. Příští rok už to snad půjde,“ dodává Hanuš.

MockUp 2020 v Klubu Gumárna v Čáslavi, 22.8. od 13:00

19.08.2020 Zdeňka Nezbedová
  • Další články
  • Rubriky