Nnoviny

Dvorky se blíží, proběhnou první zářijový víkend

PŘIŠLO DO REDAKCE – První zářijový víkend se uskuteční v Čáslavi akce, nazvaná “Dvorky”. Co o ní říkají organizátoři?

Počátkem září se na celý víkend otevřou běžně nepřístupné zahrady, dvory, dvorky i vnitřní prostory osmi čáslavských institucí a soukromých domů – například Dusíkova divadla, Gumárny, kostela v Jakubu či zámku Třebešice – aby hostily kulturní a společenské akce uspořádané pod společným názvem Dvorky. Historicky první ročník čáslavských Dvorků nabídne široké veřejnosti nejen koncerty, výstavy, divadelní představení a umělecké workshopy určené pro zájemce všech věkových kategorií, ale i přátelský prostor pro setkání, komunikaci a sousedskou pospolitost. Kromě bohatého kulturního a společenského programu, který zajistí jak místní spolky, umělci a iniciativy, tak jejich hosté – profesionální výtvarníci, divadelníci a muzikanti, budou ve všech lokalitách zajištěna i místa pro odpočinek a občerstvení. 

ZAHÁJENÍ V GUMÁRNĚ
První ročník Dvorků bude slavnostně zahájen v pátek 4. září v 18 hodin na dvoře Gumárny v ulici Pazderského čp. 2045 a ukončen v neděli 6. září v 17 hodin gospelovým koncertem v evangelickém kostele. Mezitím proběhne paralelně ve všech zapojených lokalitách pestrý program sestávající z koncertů od klasiky přes jazz, gospel a folk po indierock – včetně takových hudebních kuriozit jako koncertů na těremin –, výstav známých, méně známých i hvězdných českých výtvarníků, z divadelních představení, autorského čtení, nejrůznějších workshopů pro zájemce o divadlo, tanec, kreslení, zpěv, lidová řemesla či malování a z mnoha dalších akcí. Chybět nebude ani soutěž o nejlepší čáslavskou buchtu a “formanovská” hasičská tombola.

VSTUP ZDARMA
Na celé Dvorky je vstup zdarma, u některých jednotlivých akcí však kvůli zvýšenému zájmu veřejnosti a omezenému počtu míst doporučujeme registrovat se předem. Kompletní program a veškeré instrukce jsou dostupné na webu FormanovaCaslav.cz.

FORMANOVA ČÁSLAV
Dvorky jsou součástí doprovodného programu festivalu Formanova Čáslav, za nímž stojí stejnojmenný spolek. Ten vznikl na sklonku loňského roku s cílem výrazně rozšířit nabídku kulturních a společenských akcí na úrovni regionální i nadregionální. Spolek přijal jméno jednoho z nejvýznamnějších čáslavských rodáků, světově proslulého režiséra Miloše Formana, zejména proto, aby vzdal úctu jeho dílu a osobnosti a připomínal jej také jako důsledného obhájce vnitřní svobody člověka. Hlavním letošním projektem spolku je týdenní říjnový festival, v jehož rámci odehraje Divadlo bratří Formanů na čáslavském náměstí pět představení své legendární inscenace Deadtown. 

24.08.2020 Zdeňka Nezbedová
  • Další články
  • Rubriky