Nnoviny

Představujeme kanditáty pro krajské volby: Jan Jiskra – předseda Mikroregionu Čáslavsko

ROZHOVOR: Blíží se volby do krajského zastupitelstva. Postupně jsme požádali kandidáty, kteří mají spojitost s naším městem, o odpovědi na několik otázek. Přinášíme první z nich – představení a názory Jana Jiskry, starosty obce Starkoč a předsedy Mikroregionu Čáslavsko. Jan Jiskra je velmi aktivní v životě mikroregionu a tím ovlivňuje i dění v Čáslavi. Do krajského zastupitelstva kandiduje ze 49. místa kandidátky hnutí STAN.

Kandidujete do zastupitelstva Středočeského kraje – jaké důvody Vás vedly k tomuto rozhodnutí?
Kandidují do Krajských voleb za hnutí STAN. Kolem hnutí se pohybuji již delší dobu a v začátcích mého starostování mi kolegové za STANu hodně pomohli a byly mi oporou a někteří určitě i vzorem. Cítím tedy určitou potřebu také něco pro hnutí  odpracovat a pomoci ve vítězství ve volbách právě do Krajského úřadu, kde je podle mého názoru velmi dobrá možnost uplatnit zkušenosti z pozice starosty.  Souhlasil jsem s kandidaturou bez ambicí na krajského zastupitele, spíše bych rád v následujících 4 letech působil nějaké komisi či výboru. 

Proč kandidujete právě za STAN, co Vás s tímto hnutím pojí, respektive které myšlenky jsou Vám blízké?
Jak už jsem zmínil mnoho mých kolegů bylo členy nebo příznivci hnutí STAN a já jsem se rád do tohoto hnutí zapojil. Samozřejmě, že nešlo jen o kolegy, ale i o myšlenky a vize hnutí STAN, které jsou mi velmi blízké. Podporuji liberální středo – pravou politiku s důrazem na aktivní členství v EU, svobodu, demokracii s maximální možnou mírou decentralizovaného rozhodování ve veřejné správě co nejblíže občanovi, pokud je to možné (subsidiarita).

Pokud byste se do zastupitelstva dostal, co by bylo Vaším cílem? Jaké máte priority a jaké jsou podle Vás možnosti je skutečně prosadit?
Velmi rád pomohl k tomu, aby na kraji zavládl opět celkově úplně jiný duch, hlavní problém vidím v netransparentnosti, papaláštví a také v nekompetentnosti některých funkcionářů na Krajském úřadě. Každá dobrá věc se umí prosadit sama, ale přece jen si myslím, že jsem přispěl k tomu, že STAN má ve svém programu “Decentralizované odkanalizování malých obcí”, což je moje “parketa” Další věcí, kterou bych rád přispěl ke změně je větší podpora administrativního servisu pro malé obce, tady si myslím, že je prostor pro kancelář Mikroregionu ve spojení právě s Krajským úřadem např. v metodických pokynech atd atd. Dopravní obslužnost je kapitola sama pro sebe, ale moc rád bych přispěl k vyšší kvalitě dopravní obslužnosti na Čáslavsku

Jak by bylo možné skloubit, funkci starosty, předsedy mikroregionu a další činnost pro kraj? Mělo by to nějaké výhody a jak by se to dalo stíhat časově?
Funkce starosty, předsedy MKRG jde zkloubit velmi dobře, zvláště pokud jste neuvolněný starosta, takže stejně potřebujete nějaké zaměstnání, protože Vás také musí něco nebo někdo živit. Plat neuvolněného starosty to bohužel není a proto je moje pozice taková jaká je, těžko bych mohl fungovat i jako zastupitel kraje. Členem výboru zastupitelstva kraje jsem již byl v minulém období a to zkloubit jde vcelku bez problémů a má to samozřejmě i své výhody, minimálně v získání informací, které pak lze rychleji předat do obcím do regionu. Každopádně moje pozice neznamená, že to neberu vážně, spíše naopak, plně podporuji kandidáty na volených místech, jsou to všechno opakovaně zvolení starostové a starostky, což dává jistou zárukou zkušenosti a kvalitní práce na obcích, která podle mého právě předurčuje tyto kandidáty pro práci na Krajském úřadě,  před dosazovanými kandidáty různých politických stran, kteří nemají žádnou zkušenost z veřejné správy. 

Co Vám na dosluhujícím vedení kraje vadí a jakou změnu byste si představoval?
Konkrétně bych jmenoval Správu a údržbu silnic, kde je to již opravdu do nebe volající a asi většina starostů s tím má “své” zkušenosti, vrcholem pak byla neochota hnutí ANO ve spolupráci s ČSSD udělat řádný audit hospodaření této organizace. Je nutné silnice opravovat řádně, kvalitně a transparentně vysoutěžit. Krajský úřad by měl být také určitém slova smyslu “servisní organizací” pro obce a zvláště ty malé. Dnes když hledáte metodiku, tak v 90% ji najdete na všech možných jiných krajských úřadech, ale zaručeně ne v Krajském úřadu Středočeského kraje. 

Kde byste rád viděl kraj po dalších čtyřech letech?
Přivítal bych daleko otevřenější úřad nejen pro starosty, ale i pro občany, kraj by měl daleko víc pracovat koncepčně, např. v dopravě, ale i ve zdravotnictví. Pevně doufám, že se např. Čáslavská nemocnice, ale nejen ta, dočká finanční podpory. 

Děkujeme za rozhovor…

31.08.2020 Zdeňka Nezbedová
  • Další články
  • Rubriky