Nnoviny

Depozitář Národního zemědělského muzea je dokončen

Čáslav – Nový depozitář, který Národní zemědělské muzeum budovalo ve své čáslavské pobočce, je hotový. V příštích letech poslouží nejen k uložení sbírkových materiálů přímo z Čáslavi, ale i z dalších poboček, konkrétně z Prahy a Kačiny. Půjde tedy o centrální depozitář.

Nový objekt splňuje ty nejnáročnější požadavky na uskladnění vzácných předmětů ze sbírek muzea. Ty jsou nyní uloženy na jednotlivých pobočkách a ne vždy ve zcela vyhovujících podmínkách. Nároky na prostory, v nichž má být takový materiál uchováván dokonce upravuje zákon, kterému samozřejmě nový čáslavský depozitář odpovídá.

Depozitář nabízí opravdu velkorysé prostory
Foto. nzm.cz

Podle informací, poskytnutých již v průběhu výstavby ředitelem čáslavského muzea Ing. Vladimírem Michálkem poskytne nový depozitář nejen prostor pro uskladnění a uchování vzácných strojů a dalších předmětů, vztahujících se primárně k zemědělství, ale i dostatek možností pro jejich důkladné a důsledné ošetření a zakonzervování tak, aby nedocházelo k jejich poškozování například červotočem a dalšími škůdci. 

Jde o moderní stavbu, který vyhovuje současným požadavkům
Foto: nzm.cz

Podle jeho dalšího vyjádření se jedná o objekt, jehož zastavěná plocha představuje 3 500 m2 a nabídne možnost využití dokonce dvou podlaží. Zajímavá je i koncepce stavby, kdy se jedná v podstatě o „dva objekty“ vsazené do sebe. Samotný depozitář je ze všech stran lemován chodbou a ta následně dalším venkovním sendvičovým pláštěm. Tím je zajištěn nízkonákladový provoz depozitáře, kde nebude nutné tak intenzivní využívání klimatizace.

Vše bude důkladně chráněno
Foto: nzm.cz

„Provozně nízkonákladový depozitář Národního zemědělského muzea v Čáslavi je spolufinancovaný z Integrovaného regionálního operačního programu. Stavební práce na depozitáři byly zahájeny v červenci 2019 a dokončeny 22. října 2020 v plánovaném termínu. Slavnostní otevření depozitáře proběhne na jaře 2021 po přestěhování části předmětů z muzejních podsbírek. Ukončení realizace projektu je plánováno na 31. května 2021 z důvodu posunutí realizace veřejné zakázky na dodávku termokomory,“ uvádí tisková zpráva, vydaná při příležitosti dokončení prací.

Výstavba depozitáře byla z většina financována prostřednictvím dotace
Foto: nzm.cz

„Provoz muzea se neobejde bez neustále péče o sbírkové předměty. To, co návštěvníci vidí na našich pobočkách, je jen zlomek muzejní sbírky. Velká část vzácných artefaktů je ze dřeva a pro takové předměty bude na jaře v novém depozitáři instalována termokomora, která sanuje případné škůdce. Naším cílem je ochránit a uchovat kulturní dědictví pro příští generace,“ řekl generální ředitel Národního zemědělského muzea Zdeněk Novák.

Národní zemědělské muzeum má celkem sedm poboček, a to v Praze, na Kačině, v Čáslavi, ve Valticích, v Ohradě, v Ostravě a ve Znojmě.

24.10.2020 Zdeňka Nezbedová
  • Další články
  • Rubriky