Nnoviny

Radnice v režimu “přísně tajné”: Tisková mluvčí mlčí. A kdo všechno je Čáslav?

Někdy přijde zpráva, ze které se musí člověk chvíli vzpamatovávat. Týden si říká, že nemá smysl některé kroky komentovat, ale když to i po těch pár dnech vypadá pořád stejně zvláštně, možná si to komentář zaslouží.

Vraťme se o dva a čtvrt roku zpět (ano, tak dlouho už uběhlo od posledních komunálních voleb) a zkusme si znovu představit ta hesla: Otevřenost, informovanost, transparentnost… My všichni jsme Čáslav… A další a další.

INFORMACE PRO VŠECHNY
Chcete informace? Stačí se přece zeptat, nebojte se – pište, volejte, přijďte, jsme tu pro všechny, ne jako ti oškliví před námi, byť bychom to třeba byli zčásti i my sami. Radnice je otevřená všem, protože My všichni jsme Čáslav. A tak se zeptáme – dokonce vedoucí nově zřízeného odboru, který má na starosti “vnější vztahy a komunikaci”. Zaslali jsme několik dotazů a nešlo o takové, které by jakkoliv poškozovaly město, pokud je na ně logická odpověď. Jeden například směřoval k postupu prací na výstavbě nových bytů, druhý k plánovaným investičním akcím a podobně.

TICHO Z RADNICE
Jaká odpověď přišla? Jak se to vezme – dozvěděli jsme se, že se nic nedozvíme, respektive dozvíme se to, až radnice uzná za vhodné. Odpovědi žádné, jen upozornění, že můžeme sledovat FB stránky, případně se zeptat v rámci internetové diskuse. A tak se tedy zatím nedozvíme, proč byla (patrně na čas) odstraněna meteostanice z podstavce na náměstí, jak byl vybírán dodavatel videí TV Čáslav, kdy bude k dispozici studie plánované rekonstrukce na Valech nebo co pro občany města i turisty znamená uzavření nové smlouvy s farností o zpřístupnění věže kostela. Buďto jde o informace, vedené v režimu přísně tajné nebo prostě radnice s vybranou skupinou obyvatel v rámci otevřenosti nekomunikuje, asi nejsou ta správná Čáslav.

NE, NENÍ TO TOTÉŽ…
Možná přijde námitka, že opozice zase většinou neposkytuje svoje názory pro TV Čáslav. Je tu ale jeden zásadní a rozhodující rozdíl – po koalici, nebo lépe řečeno radnici, nechceme názory, ale fakta, údaje a prostá data. Nepotřebujeme je nejdřív zpracovat do správně vyznívajícího textu a pak jej přebírat z facebooku města (kde se mimochodem za několik týdnů “odpovědi” na položené dotazy samozřemě neobjevily). Navíc je to právě koalice, která nyní hýbe městem a rozhoduje.

SPÁSNÁ “STOŠESTKA”?
Pak je také, jak poradil jeden z koaličních zastupitelů, možnost využít zákona o svobodném přístupu k informacím a dotazy rovnou klást v režimu “stošestky”. Zdlouhavé, zbytečné, trapné. Takto položené dotazy je nutné zapisovat, evidovat, zveřejňovat ve stanovené době na webu. Místo několika minut práce tiskové mluvčí (nebo chceme-li vedoucí odboru vnějších vztahů a komunikace, na kterou člen městské rady odkazuje jako na tiskovou mluvčí) další úkony a zbytečná úřední práce navíc.

CO JE SPRÁVNĚ – a) nebo b)?
Nyní vidím dvě možné varianty
a) buď tedy je co tajit a pak město nekomunikuje a neodpovídá nikomu, což není ideální,
b) nebo komunikuje jen s někým, s vybranou skupinou – řekněme – novinářů, u nichž je jisté, že budou informovat “správně”, a s těmi obtížnějšími, kteří se ptají i na věci nepříjemné, se zkrátka nebaví. A to je ještě horší varianta, i když se to tak nemusí zdát. Znamená to, že ti, kdo chtějí “být Čáslav” jako “my všichni”, musí se chovat tak, jak je žádoucí. Žádné nepříjemné dotazy, žádné neobdivné články, o náznaku kritiky se bavit nebudeme. A že je to teď jen jedna redakce a několik (postupem času nemálo) dalších lidí? Kdo má jistotu, že při tom zůstane? Jde o princip, ne o jednotlivé případy…

Ráda bych se tedy zeptala, jak byla ta transparentnost, otevřenost, komunikace a informovanost míněna. Odpověď ale nečekám, vydržím a možná se časem objeví na facebooku, jak mi tisková mluvčí radnice poradila. Díky za to.

——————————————————————————————————————–

Dotaz: 7. 1. 2021

Dobrý den, 

obracím se na Vás po delší době s několika dotazy a prosím o informace. 

Mohu, prosím, dostat krátkou průběžnou zprávu o postupu výstavby v areálu Prokopa Holého? Co už je hotovo, o zbývá dokončit a zda bude termín dodržen (předpokládám, že ano…), případně kolik bytů je ještě k dispozici.

Na náměstí byla odstraněna meteorogická “budka”. Bude se tam vracet/proč došlo k jejímu sejmutí? 

Prosím o nástin nejdůležitějších investičních akcí, plánovaných na tento rok (3 -4 stačí), případně základní údaje o ceně a plánovaném termínu realizace, pokud už je něco z toho známé. 

RM 582/2020 
Bylo schváleno pokračování projektu ONTERO – čeho by se tentokrát měl týkat, tedy “o čem to bude”? Máme nějaké vyhodnocení minulého dílu, tedy kolik dětí ho vidělo, jestli s tím někdo pracuje a podobně? Kolik takový projekt stojí? 

RM 581/2020
Stejně tak byla schválena smlouva na další dodávky seriálu TV Čáslav – proběhlo nějaké výběrové řízení? Pravděpodobně se jedná o zakázku v ceně, kde toto řízení být ze zákona nemusí, ale neuvažovala rada o jeho vyhlášení jako určitém vstřícném kroku směrem k opozici, která práci pana Klímy trvale kritizuje? Do transparentního výběrového řízení by se mohli přihlásit i další uchazeči, kteří by mohli být i cenově dostupnější. Pokud výběrové řízení proběhlo, prosím o info kdy a kde bylo vyvěšeno, resp. vyhlášeny jeho podmínky. 

Ohledně ukončení svozu odpadu z ulice bych požádala o informaci, jestli město plánuje nějakou pomoc lidem, kteří nejsou schopni například objemný odpad do sběrného dvora dopravit. Proč došlo k úplnému zrušení svozu z ulice, když některá další města tuto službu (třeba v omezenější míře) obyvatelům poskytují? Neuvažuje město alespoň třeba o dvou ročních svozech objemného odpadu? 

RM 596/2020
O jaké restaurátorské práce na hřbitově se má, prosím, jednat? Pochopila jsem správně, že jde o sochu, k níž se v minulosti také kladly věnce? Jak velký zásah vyžaduje? 

RM 558/2020
Ohledně studie na Vala – kdy by, prosím, měl být projekt k dispozici a kdy se počítá s jeho realizací? 

RM/577/2020
Smlouva s farností o zpřístupnění věže kostela – jde, prosím, o nějakou změnu nebo se jedná jen o prodloužení dosavadní podoby fungování věže pro turisty? 

Na závěr bych se ještě jednou zeptala, proč byla z Čáslavských novin odstraněna usnesení rady a zastupitelstva města. Nějaké důvody to přece mít muselo, ale z mé zkušenosti to není nezájem lidí, protože ti právě tuhle rubriku četli. 
Předem podotýkám, že opravdu nemá cenu přeposílat dotaz na vedení, ani tajemník ani starosta nepovažují za vhodné a nutné se mnou jakkoliv komunikovat. Omlouvám se tedy, nechávám to na Vás jako mluvčího rady a velmi prosím o odpověď Vás. 

S pozdravem a díky za odpovědi nebo jejich zajištění

Z. Nezbedová

Odpověď. 14. 1. 2021

Vážená paní Nezbedová, reaguji na Váš dnešní telefonát ohledně témat na která jste dotazovala prostřednictvím p. Velímského. Průběžně budeme dále zveřejňovat nové či doplňující informace k tématům na která jste se ptala prostřednictvím komunikačních kanálů města. Stačí průběžně sledovat FCB profil města, kde pravidelně o všech událostech, aktivitách, novinkách občany města informujeme. Dále můžete sledovat webové stránky města, Čáslavské noviny či úřední desku kde jsou všechny informace pro občany města k dispozici. Je také možné zapojit se do on-line diskuzí s vedením města, které v době konoravirové krize opakovaně probíhají prostřednictvím MS Teams. Odkaz bývá v časovém předstihu zveřejněn na FCB profilu města. Děkuji Vám a přeji pěkný den,  Bc. Adéla Váňová, DiS.

27.01.2021 Zdeňka Nezbedová
  • Další články
  • Rubriky