Nnoviny

Co se děje s údaji z čáslavských radarů a kdy by mohly začít chodit pokuty?

Čáslav – Ve městě bylo poměrně nedávno nainstalováno deset radarů, které monitorují rychlost projíždějících automobilů hlavně na okraji města, tedy v místech, kde mnozí jedou rychleji, než jak určují pravidla. Co se děje, když zaznamenají překročení rychlosti a kdy by mohly generovat pokuty?

Jak konstatoval na zasedání zastupitelstva města místostarosta Martin Horský, radary ve městě jsou v tuto chvíli jen informativní. Poznatky, které z nich město dostává, by podle jeho vyjádření měly být prezentovány v příštím, tedy březnovém, vydání Čáslavských novin.

ÚDAJE JDOU DO STATISTIKY
“Je to tak, že sice zapíše Vaši SPZ a jde to do statistiky, nicméně je to zatím jen výchovný prostředek. Městská policie má k dané analýze přístup, vyhodnocuje ji a ukazuje jí to, kdy efektivně jet na které místo s ručním radarem, abychom řidiče zpomalili ve chvílích, kdy se jezdí nejrychleji,“ uvedl místostarosta.

OSTRÉ RADARY MOHOU GENEROVAT POKUTY
„Pokud ani toto by nepomohlo, stále je tady možnost třetího řešení. Tím je mobilní modul, který se dá připojit na radar a tím se z něj stane radar “ostrý”. Toto je možné přemístit na kterýkoliv z deseti radarů, které nyní ve městě jsou, a v tu chvíli by byly automaticky generovány pokuty,“ řekl místostarosta s tím, že věří, že tato výchova řidičů zafunguje. O tom, zda a jak by byli řidiči o takové změně informováni, nemluvil.

RADARY SPOLUPRACUJÍ S ŘIDIČEM
Radary, které jsou nyní ve městě s řidiči podle slov místostarosty “spolupracují”. Jakmile radar detekuje překročení rychlosti, zobrazí se registrační značka automobilu, kterým byla rychlost překročena. Po zpomalení si ale radar takového automobilu “přestane všímat”. Výchovný efekt zafungoval… Vychovají radary řidiče nebo budou chodit pokuty?

15.02.2021 Zdeňka Nezbedová
  • Další články
  • Rubriky