Nnoviny

Slavnostní odhalení busty Miloše Formana

Čáslav – Již před mnoha měsíci vypsalo vedení města soutěž o nejlepší návrh busty čáslavského rodáka Miloše Formana. Jako vítězná z ní vzešla práce Jana Padyšáka, který poté soutěžní návrh zpracoval do podoby busty, určené k umístění na veřejném prostranství.

Slavnostní odhalení busty bylo naplánováno již dříve, ale pandemie covidu a opatření pro boj s jeho šířením odsunuly tuto akci až na 17. květen, kdy se u rodného domu Miloše Formana sešli s vedením města i synové světoznámého režiséra, Petr a Matěj Formanovi. Pozvání přijal také autor busty Jan Padyšák.

Starosta města Vlastislav Málek při této příležitosti připomněl význam Miloše Formana a jeho památku, vzpomněl i na bývalou ředitelku Dusíkova divadla, paní Evu Albrechtovou, která stála u zrodu této akce a vyslovil přání, aby se na bustu chodili dívat nejen místní, ale i turisté, kteří do Čáslavi zavítají.

Umístění busty okomentoval i Petr Forman, který připomněl, že na svého slavného předka jeho potomci i široká rodina vzpomíná denně, ale odhalovaná busta dokazuje, že na svého rodáka vzpomíná i Čáslav.

Foto: youtube.com

17.05.2021 Zdeňka Nezbedová
  • Další články
  • Rubriky