Nnoviny

Z nemocnice odchází další primář. Kam až to zajde?

APEL ZASTUPITELE – Čáslavská nemocnice je bezesporu zdravotnické zařízení, které zachránilo život mnoha nejen místním pacientům. Lépe řečeno: životy zachraňují lékaři, sestry, ale i další zdravotničtí pracovníci, kteří v ní nacházejí zázemí pro svoji práci. Bez lékařů je i ta nejlépe vybavená nemocnice k ničemu. Uvědomuje si to ale současné vedení města a také jím jmenovaný ředitel nemocnice? Ve městě je totiž již obecně známé, že v posledních dnech podal výpověď další lékař, tentokrát jde o primáře interního oddělení.

LÉKAŘŮ JE MÁLO, JAK SE CHOVAJÍ NEMOCNICE?

Nedostatek lékařů rezonuje českým zdravotnictvím napříč celou republikou. Jak na takovou situaci nemocnice reagují? Logicky se snaží udržet si lékaře, kteří v nich pracují, snaží se jim vytvářet takové podmínky, jež jim budou vyhovovat. Nejde přitom jen o finanční stránku věci, ale také o odborné vedení nemocnice a úctu k práci a odbornosti zvláště zkušených zdravotníků. Podle současného stavu v čáslavské nemocnici se ale v našem městě děje něco docela jiného.

ČÁSLAVŠTÍ LÉKAŘI ODCHÁZEJÍ

Po odchodu lékařů (včetně dlouholetého a uznávaného primáře) chirurgického oddělení a dalších zdravotníků tentokrát přišla další smutná zpráva – výpověď podal primář interního oddělení MUDr. Filip Kersch, lékař, který byl po léta jednou z opor této části nemocnice. Nemůžeme si nepoložit otázku: V čem tento problém vězí? A odpověď se nabízí, ostatně lékaři, kteří v nemocnici již nepracují, o svých důvodech hovořili otevřeně.

OCENIT PRÁCI I ODBORNOST

Lékaři potřebují mít ve svém poslání pocit a vědomí, že pracují v zařízení, které má budoucnost a které je řízeno odborníkem, jenž zvládá jak svoji vedoucí práci, tak je také schopen ocenit práci a odbornost personálu. To ale bohužel v čáslavské nemocnici v současnosti tragicky selhává.

VAROVALI JSME VČAS

V této chvíli je nutné připomenout, že si současné vedení města prosadilo jmenování nynějšího ředitele Ing. Rudolfa Bubly i přes veškerá varování opozice. Bylo to tehdy bohužel velmi špatné rozhodnutí a nemocnice i její pacienti na něj dodnes doplácejí. Můžeme jen doufat, že dopady tohoto kroku nebudou pro nemocnici fatální. Je ale třeba konečně tuto chybu uznat a pokusit se napravit vše, co ještě napravit jde.

V ČEM JE PROBLÉM?

Protože jsme jako opozice a zároveň lidé, kteří po léta usilovali o zachování nemocnice, její směřování ke špatnému stavu viděli od počátku změn, které se po posledních komunálních volbách začaly dít, snažili jsme se i později prosadit výměnu současného ředitele, proti němuž se zvedá vlna nevole a jehož výkony nejsou na potřebné úrovni. Diskutovali jsme o tom i na mimořádném zasedání městského zastupitelstva, ale koalice měla bohužel dost hlasů na to, aby na opoziční názor nemusela jakkoliv brát ohled. Ředitel nemocnice – na rozdíl od odcházejících lékařů – tak s masivní podporou vedení města stále zůstává na svém místě.

PŘIZNAT A NAPRAVIT CHYBU

Jde bohužel o urputnou snahu současného vedení změnit všechno a pokud možno vyměnit všechny lidi, spojené s minulostí. Nevadí přitom, že odcházejí často odborníci na slovo vzatí, zkušení lékaři i další zdravotníci. Tyto kroky se ale zatím (jak se ukazuje nejen v případě ředitele nemocnice, ale i volby tajemníka městského úřadu) míjejí účinkem. Pokud tedy nebyl cílem rozvrat nemocnice a úřadu… Zatímco na radnici bude možné některé problémy časem napravit, pro nemocnici může být tvrdohlavost nynějšího vedení města likvidační.

NEMOCNICE ANI PACIENTI SI TO NEZASLOUŽÍ

Může se snad zdát, že se jako opozice snažíme jen kritizovat kroky našich nástupců. Není to pravda. Pokud by bylo možné chválit, rádi pochválíme – zvlášť v případě, že by se jednalo o rozvoj naší nemocnice. Zatím se ale děje pravý opak, a proto znovu a důrazně apelujeme na vedení města, aby zjednalo nápravu a hlavně co nejrychlejší změnu ve vedení nemocnice. Čáslav si nemůže dovolit přijít o další lékaře jen kvůli zatvrzelosti několika jedinců a jejich neochotě přiznat si a napravit vlastní chybu. Nezaslouží si to ani nemocnice a už vůbec ne pacienti, kteří potřebují péči odborníků.

Jaromír Strnad

18.05.2021 Zdeňka Nezbedová
  • Další články
  • Rubriky