Nnoviny

Proč rezignoval zastupitel Milan Urban? Přečtěte si celé jeho vyjádření i s komentářem starosty města

Čáslav – V pondělí 9. srpna se uskutečnilo mimořádné zasedání čáslavského městského zastupitelstva, které se týkalo pouze jediného bodu, a to situaci v městské nemocnici, která se v současné době potýká s personální krizí. Přineslo ale také jednu překvapivou situaci, když na svůj zastupitelský mandát rezignoval inženýr Milan Urban. Jaké důvody jej k tomuto kroku vedly?

Hlavním a posledním momentem, který dovedl člena ČSSD zastupitele Ing. Milana Urbana k rezignaci na svůj mandát, byla právě situace v nemocnici, respektive její navrhované řešení, představené vedením města. Městská rada svým rozhodnutím povolala na pomoc do nemocnice společnost New Dimension s.r.o. z Frýdku-Místku, která – jak informuje na svém webu „přináší koncepční řešení v oblasti rozvoje lidí a procesů, spolupracuje s klienty z řad výrobních i nevýrobních společností při naplňování firemních strategií a v oblasti rozvoje využívá nové trendy v kontextu Industry 4.0.“ Ta by měla v rámci nemocnice působit následujících pět měsíců, za což bude fakturována částka kolem devíti set tisíc korun.

NEVĚŘÍM TOMU, JE TO PODVOD

„Já tomu nevěřím. Myslím si, že tohle je slepá ulička a že je to podvod. Lidé z Frýdku-Místku nevyřeší městskou nemocnici v Čáslavi, kterou tady postavili naši předci a vždy jsme se o ni zvládli postarat – i po roce 89, když se tehdy zvažovalo, jestli vzít nemocnici ze státního sektoru pod město. Věděli jsme, že to bude těžké, a také bylo. Příběhů, kdy to bylo těžké, bylo víc, ale vždy se podařilo tuto situaci vyřešit a překonat.

JE TO ÚNIK OD ODPOVĚDNOSTI

To, co jsme tady dnes slyšeli, považuji za únik z odpovědnosti a za podvod, který může nakonec vést k prodeji nemocnice, která tady může sloužit pro jiné účely. Možná, že se mýlím, ale myslím, že ne. Mám dost zkušeností na to, abych si dokázal udělat obrázek i o prezentaci, která tady proběhla. (prezentace společnosti New Diemnsion s.r.o. – pozn. red.) Tolik teorie z knih si tady dokážeme připravit také.

PROTEST PROTI KROKŮM VEDENÍ MĚSTA

Já jsem se v Čáslavi narodil, celý život tady žiji, tohle město miluji, ale nechci býtu toho, až jedna z jeho nejhistoričtějších institucí skončí. A proto se v tomto okamžiku vzdávám mandátu zastupitele města na protest proti tomu, co se snažíte činit v městské nemocnici. Sedět u toho nechci, nebudu, ale mlčet také nebudu.

DĚKUJI A NA SHLEDANOU

Děkuji všem za to, že jsem tady mohl s Vámi diskutovat tři roky, ale tohle je pro mě naprostá hranice, kterou neumím překročit a už to poslouchat nemohu. Je to další hlína do hrobu městské nemocnice jen proto, že máme neschopného starostu, místostarostu a zlého tajemníka. Děkuji Vám a na shledanou.“

REAKCE STAROSTY MĚSTA

Na jeho slova zareagoval starosta města JUDr. Vlastislav Málek, který konstatoval: „Hovořili jsme tady o tom, že jednou z největších chyb, kterých se můžeme dopouštět, je špinit vlastní nemocnici výroky, vyjádřeními, útoky na sociálních sítích a hodnocením přijatých řešení ještě dřív, než vstoupila v platnost. Já obdivuji odvahu člověka, který již dopředu ví, že všechno je špatně, který ví, že toto vede k pohřbení nemocnice, čímž opět přispívá k tomu hezkému obrazu nemocnice, který chceme budovat. Nebudu se tady dojímat historií, mám k nemocnici také velmi úzkou osobní vazbu – nebudu ji zde zmiňovat. Myslím si, že musíme udělat vše, co můžeme, abychom nemocnici zachránili.

TAK TO JE A TAK TO BUDE

Ten tým byl ustaven na dobu přechodnou do konce roku, nemění se žádný statut nemocnice, zůstává příspěvkovou organizací ve vlastnictví města, je zde ředitel, který byl pověřen do doby výběru nového ředitele z výběrového řízení a tak to je a tak to bude. A pokud někdo chce již dopředu toto zpochybňovat, je to jeho právo. Já ale chci popřát týmu, který zítra svoji práci zahájí, ať je úspěšný, ať s kolektivem lidí ze zaměstnanců, kterým na tom skutečně záleží, najdou řešení, které nemocnici skutečně zachrání navzdory všem pochybovačným prohlášením.“

Jak celá situace dopadne? To se možná dozvíme za dalších pět měsíců. Přesně takovou lhůtu totiž dostala společnost New Dimension s.r.o. na zajištění kroků, vedoucích ke stabilizaci nemocnice.

Úvodní foto: wikimedia.commons, David Sedlecký, CC-BY-SA-3.0

09.08.2021 Zdeňka Nezbedová
  • Další články
  • Rubriky