Nnoviny

VIDEO: Bez diváků nejsou výkony, říká Zdeněk Vávra. Porotu v soutěži Česko Slovensko má talent doslova ohromil

Čáslav vždy bývala a dodnes je nejen městem historie, ale také místem, kde vyrostl nespočet sportovců, kteří naše město skvěle reprezentovali. Mimo dalších sportů se tady “usadili” také strongmani, tedy silní muži, kteří divákům předvádí jen těžko uvěřitelné výkony. Jedním z nich je i Zdeněk Vávra, kterého mnozí nedávno viděli v roli jednoho ze soutěžících v televizním pořadu Česko Slovensko má talent. Co o své účasti v soutěži prozradil? Vše se dozvíte – stačí si pustit video.

NA ZAČÁTKU BYLO VELKÉ ZKLAMÁNÍ

Od prvních kroků Zdeňka Vávry k současným úspěchům uběhlo více než pět let a nebýt osudového okamžiku, kdy podle svých vlastních slov zklamal zklamal sám sebe, když neuzvedl stodvacetikilový “kufr” na zdejší oblíbené akci Čáslavský strongman, kterou s výjimkou covidové doby pořádá již přes dvacet let Jiří Žaloudek. Te se také stal velkým rádcem a pomocníkem svého následovníka, který už dva roky soutěží mezi profesionály a nyní šíří povědomí o siláckém sportu i díky své účasti v televizní soutěži.

OHROMIL DIVÁKY I POROTU

Výkonem Zdeňka Vávry nebyli ohromeni jen diváci, ale také porota. Důkazem je aplaus ve stoje a jednoznačný a bezproblémový postup do dalšího kola. Tam můžeme čáslavskému zástupci v soutěži držet palce s případně jej podpořit i hlasováním, budou-li o jeho další cestě rozhodovat diváci.

MEZI PRVNÍMI V REPUBLICE

Jakých výsledků čáslavský silák v soutěžích dosahuje? „Tento rok byly v republice čtyři závody a ve dvou jsem skončil stříbrný, na soutěži v Maďarsku jsem byl dvakrát třetí,“ může se pochlubit Zdeněk Vávra, který doufá, že bude mít v příštím roce možnost pochlubit se svými výkony opět i čáslavskému publiku.

DYNAMICKÉ DISCIPLÍNY JSOU LEPŠÍ

A jaké disciplíny Zdeňkovi vyhovují a kterým by se naopak nejraději vyhnul? „Pro mě jsou super všechny disciplíny, kdy mohu vzít zátěž do ruky a utíkat s ní. Mám problémy se statickými disciplínami, ale kufry, přenášení kamenů i další dynamické věci mi jdou. Kdybych si měl vybrat disciplíny, které bych opravdu nechtěl, byl by to mrtvý tah (pro představu činka) a atlas (zvedání obrovských kamenných koulí).“

BEZ DIVÁKŮ BY NEBYLY ANI VÝKONY

Co žene čáslavského siláka dál a k vyšším výkonům? „Baví mě zvedat a mám rád udivené pohledy lidí. Padesát procent soutěže jsou pro mě lidi. Kdybych měl jet na závody bez diváků, nebude mě to bavit a neudělám ani žádné velké výkony. Je to zkrátka show, mám rád lidi a bez diváků by to prostě nešlo. Koho by bavilo tahat kamion pro nikoho?“

NEUVĚŘITELNÉ VÝKONY – PŘIDÁTE SE I VY?

Výkony strongmanů jsou pro běžného člověka absolutně nepochopitelné. Tak třeba právě Zdeněk zvládá v tak zvaném super yoku (tedy přenášení konstrukce ve tvaru písmene H se závažím) přenést 500 kg na vzdálenost 15 metrů, dokáže převrátit obří pneumatiku o hmotnosti 800 kg, zvedne ze země kamennou kouli (atlas) o hmotnosti 175 kg. Má někdo chuť zkusit to také? Čáslav je, jak se zdá, velmi dobrou líhní strongmanů, třeba je teď řada právě na vás.

10.09.2021 Zdeňka Nezbedová
  • Další články
  • Rubriky