Nnoviny

Akce Město = galerie navštívila i Čáslav

Čáslav – Vybrané zdi ve městě se o víkendu 18 – 19. září proměnily v jakousi venkovní galerii. Svoje díla sem umístili umělci, kteří jsou v tomto oboru na špičce v naší republice. O jednom z děl jsme hovořili přímo s jeho autorem, výtvarníkem Jakubem Štarkem, který právě pracoval na stěně na sídlišti v Těsnohlídkově ulici.

Tato akce (Město = galerie) má podle Jakuba Štarka již několikaletou tradici a letos prvně zavítala také do Čáslavi, i když bez doprovodného programu, jak tomu bývá v jiných městech. Organizátoři oslovili vedení města, které pro nové dílo nakonec vyčlenilo jednu stěnu právě v uvedeném sídlišti. Další výtvarná díla pak vznikla díky spolupráci se soukromými subjekty.

HUDBA, TANEC – ŽIVOT…

Co můžeme nově vidět na sídlišti? „Do obrazu jsem zakomponoval různé prvky, kterými se zabýváme. Jde nejen o malbu, ale i o tanec, hudbu a podobně – to vše jsem se snažil do obrazu vložit. Chtěl jsem ale také, aby malba zapadala do tohoto prostředí, a proto jsem využil i strom, který za zdí roste. Ten při pohledu z odstupu tvoří “afro”, tedy vlasy k ženskému obličeji, který jsem tady umístil,“ vysvětlil Jakub Štark.

DÍLO NAVAZUJE NA PROSTŘEDÍ

„Dále jsem chtěl vytvořit rostlinné motivy, které navazují na zdejší výsadbu a vše je propojeno graffiti motivy. Myšlenkou je, že zde mají být motivy, které vycházejí ze života na podobných sídlištích. Mladí lidé si v obrazu jistě takové momenty najdou. Například letící auto, které se zde také objevuje, navazuje na trochu stísněný pocit z množství zaparkovaných aut v okolí a má v kontrastu s tím představovat určitou svobodu,“ přiblížil svoje dílo výtvarník.

DŮLEŽITÁ JE PŘÍPRAVA

Jakub Štark pochází z jižních Čech, s místem, kde bude tvořit, se tedy musel nejprve seznámit, aby mohl rozhodnout, jaký motiv sem nejlépe zapadne a vynikne. Návrh pak také musel předložit vedení města. Příprava tak tentokrát podle jeho slov zabrala o něco víc času než v jiných případech.

KLADNÉ OHLASY POTĚŠÍ

A jak přijímají změnu podoby svého sídliště místní? Podle autora obrazu většinou pozitivně, i když se setkal i s odmítavým komentářem. Je ale logické, že není možné se zavděčit úplně všem. „Těší mě, že takovéto malby často přijímají kladně i senioři,“ uvedl Jakub Štark, podle kterého by se dalo předpokládat, že se podobná díla s velkým pochopením u starší věkové kategorie nesetkají. Mnohdy je ale opak pravdou.

A co Vy – jak se stavíte k nové výzdobě města?

20.09.2021 Zdeňka Nezbedová
  • Další články
  • Rubriky