Nnoviny

Zastupitelé schvalovali rozpočtové opatření. Místostarosta ho musel na místě ještě opravovat

Čáslav – „Nabyl jsem pocitu, že to dělal člověk, který tomu moc nerozumí,“ řekl na prozatím posledním zasedání čáslavských zastupitelů Ing. Strnad o rozpočtovém opatření z dílny místostarosty města, který se po podání výpovědi a současné nepřítomnosti vedoucího odboru financí zdejší radnice ujal oblasti hospodaření města s financemi. Předložený materiál bylo nutné po kratší diskusi na místě v průběhu přestávky a začátku další části jednání opravit. Poté jej zastupitelé všemi (tedy i opozičními) hlasy schválili.

Na listopadovém zasedání městského zastupitelstva schvalovali jeho členové mimo jiné také rozpočtové opatření číslo 5, jež upravovalo některé položky v rámci hospodaření celého města. Svým kolegům jej nejprve v krátkosti představil místostarosta města Martin Horský. Uvedl, že je rozpočtové opatření dodáno i s komentáři pro lepší orientaci ostatních zastupitelů. Šlo podle jeho vyjádření o to, aby zastupitelé viděli, „nejenom proč ty peníze přicházejí, ale i kam je město dále používá, jak je rozpočtuje.“ Následoval prostor pro dotazy a připomínky k navrhovanému opatření.

ING. STRNAD DOKUMENT ZKRITIZOVAL

Slova se nejprve ujal Ing. Jaromír Strnad: „Když jsem to otevřel, tak jsem hned poznal, že to dělal někdo jiný, a když jsem se začetl, tak jsem nabyl pocitu, že to dělal člověk, který tomu moc nerozumí,“ uvedl bývalý starosta města s tím, že nesoulad se týká například jedné z položek v příjmové části ve výši 11milionů a 580 tisíc korun na cyklostezku Filipov ze Státního fondu dopravní infrastruktury, protože na červnovém zasedání zastupitelstva již byla schvalována stejná položka ve výši 15 milionů korun. „Přece nemůžeme do příjmů dávat dvakrát dotaci,“ připomněl Ing. Strand vedení města.

PROBLÉMY S VÝDAJI

Problém našel také na výdajové stránce. Tady se zastavil u položky, týkající se investice v nemocnici, kde došlo u milionové částky na instalaci bezpečnostních prvků (signalizaci a závoru) u výjezdu sanitních vozů ke snížení o 888 tisíc korun. „Nevím, jestli to stálo celé 112 tisíc, abyste těch 888 tisíc mohli dát někam jinam, ale předpokládám, že ne,“ podotkl Ing. Strnad a navrhl materiál prozatím z jednání stáhnout tak, aby na něm mohl pracovat někdo, kdo tomu rozumí. „Mám úplnou hrůzu z toho, pokud nám bude v takovémto stavu předložen rozpočet na rok 2022,“ řekl nakonec.


JDE O PŘESNÁ ČÍSLA

Komentář připojila také Mgr. Renata Vaculíková. „Ve financích se pohybuji dost dlouho a překvapilo mě, že v komentáři používáte tisíce a pak najednou celé koruny – používá se buď jedno nebo druhé – a potom zaokrouhlujete jednotlivé položky, takže v některých případech to potom nevychází – i když je to jen o stokoruny, tak – nezlobte se na mě – ale rozpočet je o přesných číslech”, poznamenala. Místostarosta odpověděl, že souhlasí s tím, že zaokrouhlování je vžy nepřesné, proto je po konzultaci s auditorkou u dotací použito vyčíslení do koruny. Mgr. Vaculíková trvala na používání stejných jednotek ve všech případech, včetně komentářů.

PO OPRAVĚ ZASTUPITELÉ DOKUMENT SCHVÁLILI

Místostarosta města, který byl také autorem tohoto rozpočtového opatření v průběhu přestávky rozpočtové opatření po telefonické konzultaci s auditorkou opravil. „Chtěl bych se omluvit, obě dvě připomínky byly oprávněné,“ uvedl po pauze místostarosta města s tím, že bylo možné rozpočtové opatření opravit v tabulkovém programu. „Tím, že jsem to řešil sám a neměl jsme k sobě někoho, kdo by si některé věci zpětně pamatoval… tak jsem se těch chyb dopustil, dopustil jsem se jich já a beru za ně plnou zodpovědnost,” uvedl Martin Horský, který dále znovu okomentoval změny v podobě materiálu po opravě. Zastupitelé takto upravené rozpočtové opatření nakonec jednomyslně schválili.

INFORMACE NA WEBU MĚSTA

K jakým konkrétním změnám došlo, bychom měli již brzy mít možnost zjistit na webu města. Tam je však prozatím zveřejněna jen původní zpráva pro jednání zastupitelů, schválené rozpočtové opatření (stejně jako ani to předchozí) zatím na oficiálních webových stránkách města zveřejněno není. Jedním z bodů, které ale obsahuje, je například příspěvek milionu korun pro zdejší domov důchodců.

08.11.2021 Zdeňka Nezbedová
  • Další články
  • Rubriky