Nnoviny

Nová politická kultura, otevřenost, transparentnost

PŘIŠLO DO REDAKCE V současné době snad nejfrekventovanější slova politiků. Také pravda a lež. Pravda je na naší straně, ti co nesouhlasí s naší pravdou jsou lháři! Je velmi komické, považuje-li se lhář i mnohokrát usvědčený z nepravd a lží za vlajkonoše Pravdy. Ve skutečnosti je člověkem, kterého nezbývá než litovat a nekomentovat. 

V posledním svém příspěvku jsem nedokončil komentář k předvolebním slibům (2017) váženého ředitele zdejšího gymnásia, pana Mgr. Davida Tichého – cituji : “Je nedůstojné jen koukat do země a přihlížet neustále se opakujícímu klientelismu atd. “. Obávám se, že pan magistr, ve vší úctě, nerozumí významu slova “klientelismus”. Frapantním příkladem místního klientelismu bylo jmenování jednatele Čáslavské servisní s.r.o., městské firmy hospodařící částkou cca 40 000 000 ročně, jejíž řízení vyžaduje vysoce odborně vzdělaného a profesně zdatného manažera – jednatele. Postačovalo k jeho jmenování  snad jen sousedství se starostovou zahrádkou? Naši předkové říkávali: “z bláta do louže “. Novým jednatelem byla na sklonku loňského roku jmenována (pověřena?) jiná osoba, aniž by veřejnost dostala sebemenší informaci o této změně. Podobná úroveň vzdělání a profesionální zkušenosti, kdysi podnikatele v hazardním byznysu. Kdo je tím novým odborníkem? Při všestranných schopnostech a profesionalitě může jistě ona osobnost zaskočit i na “melouch” do nemocnice.

Pan Mgr. Tichý, neohrožený bojovník proti klientelismu, je podle všeho sám jeho konsumentem. Je veřejným tajemstvím, že za svoje ředitelování pravděpodobně vděčí kamarádovi, bývalému radnímu pro školství Středočeského kraje, významnému politikovi ODS, nyní místopředsedovi Poslanecké sněmovny. Mohu se ale mýlit a pokud tomu tak není, pokorně se předem omlouvám.

Pojem klientelismus se zrodil v antickém Římě a vyjadřuje vztah mezi “patronem” a “klientem”. Patron mající moc, poskytuje klientovi za očekávané budoucí protislužby nezasloužené výhody, prebendy a pašalíky. Těmi jsou zpravidla skvěle placená místa ve státní správě, výhodné nákupy nemovitostí, zaměstnávání kamarádů (i kamarádek) či rodinných příslušníků, zametání afér  “pod koberec”, zbavování se nepohodlných, dary politickým stranám z nečistého podnikání, politické náměstkování bývalých spřízněných poslanců, kteří neuspěli ve volbách atd. atd. Náklady nenese obvykle patron, nýbrž veřejné rozpočty obcí a měst, krajů a státu! Nežijeme v antickém Římě, nýbrž v současnosti nové a lepší politické kultury, která v našem městě rozkvetla ku štěstí nás všech!

Nová politická kultura, transparentnost a otevřenost – předseda vládní strany, ještě před jmenováním do funkce ministra, vyobcuje všeobecně uznávaného policejního presidenta, na ministerský post nominuje zasloužilého stranického kolegu, podezřelého z neprůhledného podnikání v kyperském daňovém ráji, jeho partaj přijímá mnohamilionové dary od pochybných firem ( to jsme netušili) , první místopředseda strany bude 8 měsíců na stáži v Americe, místo poslanecké práce, kterou voličům v případě zvolení slíbil. Sliby, chyby. Vzdání se poslaneckého mandátu z donucení (!), nemůže být považováno za očištění “dobrého jména”. Stal se totiž úmyslný a předem plánovaný, trestuhodný podvod. Je vůbec co očistit? Ani slůvko pomluvy – pouze informace z veřejně dostupných zdrojů.

Předseda hnutí STAN, pan Vít Rakušan, je politology označován za politika “nového evropského střihu”, (nevím jaká jsou k tomu potřebná kritéria), svého času i za adepta na presidentskou funkci a také za skvělého rétora. Rétor, skutečný rétor, vyjadřuje myšlenky, mnohdy hluboké, pomocí slov. Mluvka chrlí pouze lavinu slov prázdných.

Renesanční filosof N. Macchiavelli (1469-1527), rádce Medičejských, napsal ve svém stěžejním díle Il Principe (vládce) : “Pro dobytí a uchování moci je zapotřebí lsti lišky a síly lva”  a také : “Všichni si vytvoříme první a nejlepší dojem o vládci, podle charakteru lidí, které si vybral do svého okolí”.  Pokud je i vládce neschopný, nekompetentní a navíc ještě lže, není nutné se ani rozhlížet.

Občané našeho města si jsou vědomi přátelství mezi pány Málkem a Rakušanem. Před parlamentními volbami vyzýval starosta občany, dokonce osobním dopisem, komu je zapotřebí dát hlas – PirSTANu! , protože musí nastat Změna!  Ta v našem městě započala v roce 2018 a pokračuje mílovými kroky, bohužel. Slibovaná změna v podobě nové politické kultury a pravdy v naší republice začíná – nezbývá jen doufat, že Čáslav nebude republice vzorem.

Rádoby oduševnělé, ve skutečnosti infantilní vtípky pana magistra  na soc. sítích nemohu komentovat, sítě nesdílím. Pouze s hlubokou lítostí konstatuji, že intelektuálně a plynule navazují na “vtipnou” fotografii ředitele , ozbrojeného kalašnikovem asi jako prostředku k získání autority, na maturitním tablu jím řízené školy, symbolicky umístěného za výlohou řeznického krámu! Vývoj nelze zastavit a “Malosti” se jistě nedočkáme. Komentáře pana starosty ani komentovat nehodlám. Slova pravda a lež patří do úst člověka pravdomluvného.

Charles-Maurice de Périgord (1754-1838), otec moderní diplomacie, třináctkrát přísahající věrnost různým  politickým režimům (tady náš starosta poněkud zaostává), Bonapartův ministr zahraničí a také jeho zrádce, Victorem Hugem nazvaný “kulhavý ďábel”, stěžejní postava Vídeňského kongresu prohlásil : “Nikdy neříkám co si myslím, nikdy nedělám co říkám a když už má býti vyřčena pravda, je nutné zaobalit ji do tolika lží, aby nikdo tu pravdu neodhalil”. Talleyrand byl považován za mistra lži. Primitivní lež “má krátké nohy” a každého jednou dožene. Stačí přemýšlet, nevykonávat úřad útrpně (!) a nelhat! Umění lhát je výsadou Velikánů.

Poslední poznámka: Otázky na vedení města, které zůstávají bez odpovědi:

– Je vyřešena personální krise v naší nemocnici?

– Jaké jsou reálné (!) výsledky působení agentury krisového řízení? (Vyjádření Mgr. Šuškové jsou pouze obecnými frázemi – dokonce jsme se dozvěděli, že byla vyčištěna i fasáda!) Jaké finanční prostředky byly na činnost agentury vynaloženy, včetně vedlejších nákladů?

– Kdy bude plnohodnotně zprovozněno interní oddělení? Z jakých zdrojů je financována současná (je-li) činnost interny?

– Má interna nového primáře? Jaký dopad na provoz porodnice (i budoucí) má menší počet porodů než slibovaných 600?

– Jaké jsou počty nakažených koronavirem v našem městě a ve školách?

– Kdo je současným jednatelem Čáslavské servisní s.r.o. a jaké má kvalifikační předpoklady k výkonu funkce?

– Který dodavatel byl vysoutěžen pro dodávky energií pro město? Za jakou cenu a kdy (!) soutěž proběhla?

Pokorně žádám o odpovědi a předem za ně děkuji. 

S přáním pevného zdraví všem.

Ing. Josef Ruml

V kategorii Názory jsou uveřejňovány texty autorů bez redakční úpravy.

20.01.2022 Zdeňka Nezbedová
  • Další články
  • Rubriky