Nnoviny

PRAVDA versus LEŽ

PŘIŠLO DO REDAKCE – 19. ledna 2022 napsal starosta města pan JUDr. Málek na stránkách “caslavprovsechny.cz” příspěvek “PRAVDA NEBO LEŽ”.

Mezi slova pravda a lež vložil slůvko “nebo”. Význam slova “nebo” znamená volbu, tedy volbu mezi pravdou a lží, podle toho, co právě vyhovuje. Demokrat by jistě zvolil slovo “versus”, tedy pravda proti (!) lži. Jedinci obdaření brilantním nadáním zaměňovat pravdu za lež i naopak, nejen žonglováním se slovy, nýbrž i skutky, podle okolností a vždy ku svému prospěchu, bývají v tom nepřekonatelnými mistry. Nemaje na mysli konkrétní osobu pokládám notorické lhaní za stav duše lháře, nejedná-li se už o diagnosu. Umanutým opakováním lži nelze nikdy dojít pravdy a nebudu překvapen, když zjevné a prokazatelné znemožňování uplatnit se v jiné nemocnici jako lékař, který znechucen odešel z naší nemocnice, bude někdy příště označeno za lež! Stokrát opakovaná lež se stane pravdou? To jsme zažívali v režimu minulém.

Skutečný demokrat hájí pravdu zcela bezvýhradně, byť to mnohdy přináší potíže a těžkosti.

President Masaryk (1895):  “Velká hesla zevšedňují. Proto tak často bývá nejlepším, kdo nejvíce křičí a největšímu počtu se zalibuje… V takové době není jiné pomoci, než držet se pevně starých uznaných pravd mravních a dle nich spravovat všecky své kroky. Prosté pravidlo “nelži!” poučuje tisíckrát více, než všechny bombastické řeči! Kdo nelže, kdo nezapírá pro prospěch své přesvědčení, kdo nepochlebuje ani jednotlivcům ani masám, kdo se nepřetvařuje — to jsou mužové zlatí!”- “Nelhat a nekrást!”.

Nerozumím a nechci rozumět tomu, že citování myšlenek velikánů demokracie, presidentů Masaryka a Beneše, pociťuje starosta, byť nepřímo, snad za útoky na jeho vlastní osobu. Není projevem Malosti naslouchat s pokorou hlasům skutečných demokratů, učit se od nich přemyšlení a inspirovat se myšlenkami velikánů světové literatury, nejlépe v jejich rodných jazycích a kultivovat tak vlastní sečtělost  –  projevem ubohé malosti je přetvářka a vědomá lež!

President Masaryk (1895): “Zásoba větších ideí nutí ku přemýšlení… osvojovat si cizí jazyky, čerpat z velikých literatur a takto doplňovat své všeobecné i odbornické vzdělání. Tím chci říct, že právník, medik nebo technik měl by se zabývat dějinami literatury, nejen české, ale i cizí, literatury světové vůbec”!

Světovou literaturou a “zásobou větších ideí” rozhodně nejsou sebrané spisy Lenina, Stalina či Gottwalda, jimiž byl odkojen bývalý komunista, který se převlékáním kabátů stal (?) přesvědčeným demokratem, neochvějně se bijící za pravdu nebo lež. To slůvko “nebo”? Momentálně ve stranickém dresu STAN – ten dres je poskvrněn, zašpiněn a potrhán, jeho barvy blednou a možná se už chystá jeho výměna – Změna.

Správa věcí veřejných nesmí býti prací jenž je útrpná (výše uvedený článek). Je-li práce veřejného činitele útrpná, je nejvyšší čas odejít do zapomnění a neuvádět v utrpení občany v jejichž prospěch má být ona práce vykonávána. Výsledkem útrpné práce je neodvratný rozval! Utrpením úředníka, pedagoga, lékaře či zdravotní sestry je  strach vyslovit pravdu, aby on či někdo z jeho okolí nepřišel o práci, aby se i náhodným setkáním s “nepřítelem” nevystavil těžkostem, utrpením pro čestného člověka je vynucená přetvářka před nadřízeným i spolupracovníky, utrpením je předstíraná a vynucovaná loyalita pro zachování vlastního pohodlí a tím největším utrpením pro čestného člověka je poslouchat lháře, sám vědomě lhát a mít strach! Husákovská normalisace se vplížila hlavním vchodem a rozkvétá.

Znovu a opět musím citovat dr. Beneše (1939):  “V takovém prostředí se mohou obyčejně uplatniti  lidé dvojího druhu: na jedné straně nepoctiví, bezohlední, sobečtí dobrodruhové, prospěcháři, demagogové, lidé nevybíraví v prostředcích, hrubí, všem útokům odolávající a na vše připravení; cynikové jímž čest vlastní i cizí není ničím…anebo na druhé straně krajně stateční a poctiví lidé, silné a vzdělané osobnosti. Pro lidi poctivé, inteligentní, vzdělané, slušné a jemné povahy znamená život v dnešní demokracii nejčastěji úžasné oběti, strádání, utrpení, plýtvání energií, duševní útrapy a stálé rozechvění;  proto stále uvažují, zda nelze pracovati jinde”.    

Komunální volby 2018 – Čáslav.  Transparentnost, otevřenost, My jsme  Čáslav. Předvolební hesla spolku Čáslav pro?

Parlamentní volby 2021 –  Česká republika.  ZMĚNA   – My jsme změna – vy jste změna!      Hurá!!!!!!!!!!!  

President Masaryk (1895) – citát: “Působí na ducha  příliš mnohé a různé vlivy najednou; a protože je nasnadě tak veliký výběr najednou, brzy vzniká nestálost, duch poletuje od myšlenky k myšlence, ze systému do systému – vzniká shon po novém a novém, vzniká nervosní novotářství, myšlenku včerejší ubíjí myšlenka dnešní, ne proto že by byla správná, ale že je nová !  Módnost a změna se stává jediným kouzlem, rodí se duchovní gurmanderie, hledající, co dává den, ba minuta. Taková filosofie je extraktem povrchnosti a diletantismu (!) ve zlém a nejhorším slova smyslu”.

Slova hodná tesání do mramoru.

Přeji všem jasnou mysl, optimismus a zejména pevné zdraví.

ing. Josef Ruml    

28.01.2022 Zdeňka Nezbedová
  • Další články
  • Rubriky