Nnoviny

Podobnost čistě náhodná ?

PŘIŠLO DO REDAKCE Českou republikou otřásá politický skandál nebývalých rozměrů. Hlavní aktér – hnutí STAN! Překvapení? Nikoli pro pozorovatele zdravého úsudku. Parta mladých politiků, přesvědčených demokratů má sen a vize  –  změnit politickou kulturu k lepšímu, transparentnímu a otevřenému řízení obcí, měst a státu. Máme skvělé novátorské myšlení, odvahu a vize, založíme hnutí STAN a za naše přesvědčení se budeme bít hlava nehlava.  Jediná naše starost – prachy. Ty nám opatří gangsteři se zkušenostmi z minulosti.         

Nechci se zabývat skutečnostmi všeobecně známými z policejního vyšetřování i debat politologů a komentátorů. Mnohá fakta jsou veřejně dostupná i v zahraničních mediích, určitě ještě ne všechna. Údajná “selhání jednotlivců”, problémy lokální politiky (?), šéf pražské buňky STAN a několik dalších ve vazbě, rychlé převody majetku, drogové orgie, šifrované telefony, sebevražda, totální rozpad vedení vládního hnutí, jehož předseda je před nedávnem označován politology jako “politik nového evropského střihu(!)” a snad i jako presidentský kandidát. Resignace europoslance, spoluzakladatele hnutí, jeho podivné vztahy s bývalou pravou rukou zločince a  poskytování právních služeb ve veřejné správě jako výnosný byznys. 

Přímí i nepřímí účastníci skandálu, jehož prapůvodem je zločinecké spiknutí (policejní spis), odstupují z vysokých politických funkcí, jsou oslavováni jako hrdinové a nositelé nové politické kultury! Boží prostoto – báchorky, jimž nemohou snad věřit ani jejich autoři. Nejvyšší šéf pražské buňky STAN a kandidát v nadcházejících komunálních volbách, starosta městské části Prahy, kšeftuje s pozemky obce. S kým ? Se spřáteleným developerem. Pan starosta (dnes bývalý) zabezpečí výstavbu bytů a tím štěstí a blaho spoluobčanů. Cena nikoho nezajímá, neboť všichni na to mají. 

Čáslav – starostliví a osvícení představitelé našeho města, vizionáři, již mnoho měsíců plánují jak zajistit “dostupné” bydlení pro občany ve spolupráci s osvědčeným developerem na pozemku města. Za jakých podmínek a v zájmu koho (?) byl developer bez veřejné soutěže vybrán je utajeno a nemusí nikoho ani zajímat. Občané mají právo, ba dokonce povinnost, všechna fakta znát a ptají se veřejně a otevřeně (zastupitelstvo 20. 6. 2022). Nejprve 600 bytů, posléze 400, skvělá a permanentně přepracovávaná studie, objednaná vedením města bez veřejné soutěže a výběrového řízení! Její cenu neznáme, ale město jistě ušetří. Problémy řešíme  a budeme pokračovat i přes veřejný odpor občanů.  Máme vize, “pracujeme pro město”, “pereme se za něj” a až dílo dokončíme, budou stovky Čáslavanů stát frontu, aby si od developera zakoupili nový, vysněný byt – všichni na to mají.

Politický spolek “Čáslav pro všechny” zajistí dostupné bydlení. Pro koho? Jistě pro všechny.  Ten spolek , který před krajskými volbami podporoval koalici PirSTAN a pan starosta, krajský zastupitel(STAN), vyzýval občany osobním dopisem  –  volte PirSTAN jako naději pro zářivou budoucnost!

Dočkali jsme se – výsledek je znám. Rozval města, ohrožená zdravotní péče, naše kdysi skvělá nemocnice, jejíž budoucnost nikdo nezná.  Chaos a nepořádek, všudypřítomný strach z vyslovení vlastního názoru, nedej Bože kritiky – největší  “úspěch” vládnoucí garnitury (ČPV, ODS, KDU-ČSL- šance pro rodinu).

Nekompetentnost vedení města a jeho úřadu, naprosté diletantství, arogance a povýšenost, hazard s důvěrou občanů, zkušenosti z hazardního byznysu jako kvalifikace pro výkon veřejné služby, polopravdy a lži. Právní služby pro město poskytované veřejným činitelem (dnes starosta – po dlouhá léta cca 500 000,- Kč ročně) placené z veřejných prostředků. Obchodní smlouva na poskytování právních služeb městu ve prospěch blízkého rodinného příslušníka pana starosty, jím dohodnutá a uzavřená. Střet zájmů a klientelismus, proti kterému se spolek ČPV tak  razantně před volbami vymezoval? Nás se netýká. Podobnost čistě náhodná ?   –    aneb    “se STANem a ve STANu na věčné časy a nikdy jinak”!

Přeji všem pevné zdraví a optimismus.

ing. Josef Ruml                                                                                     

Čáslav    23. červen 2022

24.06.2022 Zdeňka Nezbedová
  • Další články
  • Rubriky