Nnoviny

Příběh příliš sebevědomého studenta

 Čáslavské  noviny – 09/2022  –  pokračování.                                           
(vycházející necelý měsíc před komunálními volbami)


“Úvodní slovo, září 2022”  –  název příspěvku starosty JUDr. V. Málka. Nejskvělejší vypravěč, autor románů klasické literatury, Alexandre Dumas, napsal: “V celé historii lidstva se neustále opakují nejvýše tři stejné příběhy, zarámované v kulisách přítomnosti”.

Jeden příběh, zdánlivě nesouvisející s “Úvodním slovem” starostovým. Žák, prozřetelností obdařený intelektem, nemaje slavné jméno otce či děda, které by umetalo cestičku životem, prospívá excelentně na základní škole, bez sebemenší potřeby zapojit píli a snahu učit se. Přijímací zkoušky na výběrové gymnasium zvládne s lehkostí jemu vlastní.
První ročník na střední škole. Opojen minulým úspěchem a sebevědomím, stále bez nutnosti práce – výsledky průměrné, oslavy a zábava na prvním místě, “klídek a pohoda”.
Druhý ročník – pomalý “sešup” na strmé ploše. Mejdany a párty, první, nejen alkoholová opojení, studium (jeho práce) na vedlejší koleji, prospěch na hranici udržitelnosti, lenost, letargie, snění a vize o zářné budoucnosti.
Třetí ročník – studium téměř zapomenuto. Šéf týmu (party), obdivovaný příznivci – zejména opačného pohlaví. Předmaturitní ročník končí reparátem na konci prázdnin. Vše nakonec dopadne dobře – další důvod k oslavám a bezstarostnému pokračování lehkomyslného přežívání.
Čtvrtý ročník – studium zcela zapomenuto. Maturita se blíží, zbývají ještě čtyři dlouhé týdny do finále. Je zapotřebí zapojit všechny síly, aby na poslední chvíli dohnal to, co čtyři roky zanedbával, nechápe, že to je pouhá vize. Ze šéfa týmu (party) je už jen pouhým maskotem. 

Při čtení “Úvodního slova”, se mi ten příběh vybavil, jako paralela  politického spolku “Čáslav pro všechny” řízeného (?) panem starostou. Počáteční opojení ze získání moci nad městem ve volbách 2018 – přijímací zkoušky. Neodpovědnost, hazardérství, neschopnost skutečné práce a využívání zásluh druhých, oslavné články a projevy před kamerami, videa, sebechvála, polopravdy i lži a “týmová práce pro město”! Ani slůvko o personální a ekonomické destrukci nemocnice, všechno řešíme a nic se neděje, šikana na radnici je výmysl udavačů, bláznů. Vše je tak, jak nikdy před námi – to je pravda – chaos , všudypřítomný nepořádek, arogance a povýšenost, pohrdání skutečnými odborníky, seznam “škodné” – to jsou ti, kteří měli dobré vztahy s minulým vedením, těch je nutno se zbavit, nebo jim otrávit život tak, že půjdou sami. Tak se také stalo.

Pár týdnů do voleb -maturita- je zapotřebí napnout všechny síly a ukázat občanům jací jsme to kabrňáci! Hlavně vize a rozkopané město na mnoha místech, abychom předvedli “budovatelské úsilí”. Beze studu budeme dál tvrdit, že nemocnice funguje a dírky v její ekonomice zalepíme desítkami milionů, to je maličkost – máme jich dostatek (na jak dlouho?), protože jsme neinvestovali, zato představíme megalomanské vize – v tom jsme nepřekonatelní!

Postavíme mateřskou školku za  130 000 000 korun, podstatně dráž, než jsme slibovali před pár měsíci. Na rybníku vodotrysk jako v Ženevě, jsme už jistě městem švýcarského typu (slova starostova- tehdy o tom snil), ohromíme opravdovou investiční aktivitou “výstavbou” griloviště s pronajatým záchodkem, květinovou výzdobou, jinde uschlými, nedávno vysazenými stromky, osvětleným přechodem tam i onde, opravenou boulí na dlažbě náměstí a do rubriky Čáslavských novin “před a potom” to nafotíme, aby si toho občané všimli a patřičně nás ocenili!

Dva bytové domy, nevídaná investice města, připravená minulým vedením. Investice města? Movitější občané zainvestovali, svými penězi, stavbu předražených bytů s mnoha závadami a město je muselo prodávat přes realitní kancelář. Šidítka, cetky a “cingrdlátka”, světýlka, pouze náhražky skutečné práce, polopravdy a lži. Budeme šetřit, ať to stojí, co to stojí! Nakonec vše završíme megaoslavou  – “Hudba, Tradice a pořádná Žranice”! Musíme pokračovat i kdyby neměl zůstat kámen ne kameni —  Volte koalici  “Čáslav pro všechny”, ODS, KDU-ČSL (Šance pro rodinu)! Potom uvidíte, co tu ještě nebylo. “Změna jsme MY, změna jste vy”!

“OSM ŽEN na jevišti komunální politiky” –  video..”Zoufalé ženy, dělají zoufalé věci” – český celovečerní film, lehce překonaný vtipným videem. S propagandistickými videi jako by se v Čáslavi roztrhl pytel. Pokud mělo být záměrem autora (autorky) videa vytvořit rozvernou taškařici, či dokonce satiru, tleskám ve stoje a klobouk dolů. Ještě většího úspěchu by bylo bez pochyby dosaženo učinkováním, např. ministryně obrany. Nevyzrálost, nezkušenost a naivita mládí je pochopitelná a někdy i  roztomilá, životní zkušenosti, profesionalita a dostatek vkusu, jsou nezbytnými předpoklady úcty, tedy samozřejmě i k ženám. Paní radní pro zdravotnictví, tedy jakási ministryně zdravotnictví čáslavské vlády (rady města), MUDr. Mandáková (Šance pro rodinu), jejímž úkolem je dbát na kvalitu a dostupnost zdravotnické péče, odpovědná za současný, kritický stav naší nemocnice, touží ve své funkci pokračovat! Nedostává se slov – je to jízda!

Na oposičních kandidátkách jsou také ženy – citlivé, respektované, bez extravagance a afektu, bez aktivismu, mající na mysli i na srdci budoucnost našeho města, schopné chápat skutečnou realitu bez ideologie, ženy upřímnosti a šarmu, mající vlastní názory a vnímavé k názorům druhých! Naštěstí. 

Jak to dopadlo? Jméno našeho studenta skončilo pod čarou úspěšnosti. Bude jméno starosty JUDr. Málka zapsáno v kronikách města černým písmem? Na těžké problémy nemocnice je zaděláno a s těmi problémy bude spojováno jeho jméno, jméno starosty, který je za město, tedy i nemocnici odpovědný morálně i ze zákona! Výsledky hlasování v následujících komunálních volbách  jsou pro budoucnost města i nemocnice zcela klíčové. Tentokrát změnu, změnu k lepšímu skutečně potřebujeme. Plamínek naděje ještě nezhasl.

Pokračování příště.

Přeji všem pevné zdraví, alespoň trochu smíchu a optimismu.

Ing. Josef Ruml                                                                        Čáslav, 3. září 2022

03.09.2022 Zdeňka Nezbedová
  • Další články
  • Rubriky