Nnoviny

Poslední zvonění, aneb to nejlepší na konec

 Jednání zastupitelů – 12.září 2022 – poslední v současném volebním období.


Jako bývalý zastupitel, radní a dlouholetý tajemník radnice i jako občan, jsem byl účasten od listopadu 89 více než stovky jednání zastupitelů. To poslední bylo nevídaným vrcholem. Arogance, jednostranné urážky, výhrůžky trestním oznámením, malost, falešná seriosnost, chvástání a diletantství, osočování – proti slušným lidem, kteří dlouholetou prací prokázali nezpochybnitelné zásluhy o minulý stav naší nemocnice! O ní se bude jednat ještě velmi dlouho, ponechám tedy svůj názor na dobu pozdější.

Nemohu však mlčet a dovolím si několik poznámek ke konkrétním protagonistům diskuse a to pouze citováním jejich výroků:

Starosta JUDr. V. Málek: S těžce a marně skrývanou ironií oslovuje dámu zralého věku a šarmu, urážlivou zdrobnělinou křestního jména – “Pavlínka”, jakoby neznal její příjmení s oslovením paní. Ženu vysokých profesionálních a morálních kvalit i odvahy vznést kritická slova. V jeho podání je tato žena označena za anonymní “udavačku”, autorku dopisu zastupitelům, apelu, který starosta odmítá přečíst před veřejností! Proč? Kam se vytratila seriosnost páně starostova? Úcta k ženám, demokrata vyznávajícího motto “právo a demokracie”, transparentnost a otevřenost, nová politická kultura? Dehonestování “nepřátel” při výkonu veřejné funkce v roli předsedajícího schůze nechci komentovat!  -“nenechám vás domluvit”.

Mgr. D. Tichý: Gymnasijní ředitel vysvětluje roli paní Pavly K. způsobem jemu vlastním – “Ta žena sdílí společnou domácnost se senátorem”. Podle návodu pana ředitele je důležité sledovat napříště každého, kdo s kým sdílí domácnost, možná kdo s kým se potkal, podal si ruku, co si kdo myslí a co si má myslet, kdo komu něco řekne a je-li  “s námi, či proti nám”. To už tu bylo v temných dobách inkvisice a v minulém režimu!  Na sociálních sítích pak hlupáci jásají, nejpozději příští den.

Místostarosta M. Horský: Bývalý podnikatel v hazardním byznysu vysvětluje právní důsledky zveřejněné pracovní smlouvy – “Jedno, je-li to falsum, či nikoli, smlouva je neplatná”. Tečka. Tuto skutečnost bude muset objasnit příslušný orgán, mistr juda má jasno předem jako vždy v jakékoli situaci.

Paní Ing. Kuncová, náměstkyně ředitelky nemocnice: “Jsme fakt srdcaři” (vedení nemocnice). Paní inženýrku neznám, četl jsem pouze ve veřejných zdrojích ( iDNES.cz – 29.červen 2018 a 2.červenec t.r.). Skutečnými srdcaři jsou ti, kteří dlouholetou a odpovědnou prací vytvářeli dobré jméno nemocnice, dnes bohužel, ztracené. Někteří celý profesní život, my už několik málo měsíců ve funkcích.

Paní MUDr. Mandáková, radní pro zdravotnictví od roku 2018, (její role na současném, smutném stavu naší nemocnice je nezpochybnitelná): Napadání a hrubé urážky bývalého ředitele – “Kde byl pan doktor a proč nic neřekne”? Odpověď je prostá. Svojí obětavou prací  spoluvytvářel kdysi dobré jméno nemocnice jako její ředitel 25 let a pokračuje jako lékař s vynikajícím renomé. Lidsky chápu jeho zdrženlivost a nechci být jeho advokátem – patrně se nechce unavovat ve sporech s těmi, kteří poslední čtyři roky fatálně poškozují naší nemocnici neutuchajícím diletantstvím!  Pár dnů před komunálními volbami paní radní zázračně prozřela?!  “Nesouhlasím se způsobem vedení”. “Nesouhlasím s některými zakázkami obchodního oddělení”. “Nesouhlasím s množstvím ukrajinských pracovníků”. Kolik jich nemocnice zaměstnává je utajeno. “Nesouhlasím se současným stavem pracovníků THP”. “My to řešíme a vy se vzpamatujte”! (myšleno pracovníci nemocnice). Vrchol arogance a pohrdání. “Jak píše pan Ruml….všechny nemocnice bojují s nedostatkem lékařů, to není fráze, , to je skutečnost”. “Právě jsem se vrátila z jednání na kraji” – snad vzpomínka na památný výrok na Staroměstském náměstí? 
Kde byla paní doktorka poslední čtyři roky? V odpovědné funkci radní pro zdravotnictví a spolu s Radou města o nemocnici rozhodovala! Naši nejlepší lékaři odešli pracovat jinam, měli jsme je až do roku 2019. Proč odešli, stále odcházejí a budou zřejmě odcházet další? To je fakt a paní doktorka by si měla tuto otázku pokládat neustále a veřejně na ní odpovídat!”

Spolu jste to zvládli ” – současná koalice Čáslav pro všechny, ODS, Šance pro rodinu! Jediným a posvátným úkolem všech je zachování plné funkčnosti naší nemocnice. O to usilovali naši předchůdci desítky let, kam až paměť sahá. Za necelé 4 roky současného vedení města je nemocnice na pokraji? –  nechce se mi ani vyslovit.

Byť by pravda byla nepříjemná i krutá , je lepší ji znát, než setrvávat v nejistotě, navyšovat obavy,  a strach z budoucnosti. Sdělení pravdy vyžaduje moudrost a odvahu (!) a tu musí v sobě najít ti, kterým byl svěřeno rozhodovat. Odvahu předstoupit před veřejnost, hlasitě a důrazně pravdu sdělit, neboť pravda společnost nerozděluje. Zamlčováním, planými slovy, neřešením problémů, vytáčkami, polopravdami a lhaním se naopak společnost sjednocuje – proti těm, kteří tak konají! Tak to vždy bylo a bude. Výsadou moudrých je odvaha jednat podle pravdy. Zbývají necelé dva týdny do voleb  a to je dnes asi jediná pravda – té je zapotřebí podřídit vše?

Pevné zdraví a optimismus.ing. Josef Ruml                                                   

Čáslav                     14. září  2022

15.09.2022 Zdeňka Nezbedová
  • Další články
  • Rubriky