Nnoviny

V jakém stavu přebíralo nové vedení nemocnici? „Jsou to kudly do zad,“ zhodnotil situaci MUDr. Ervin Petrikovič

Čáslav – O současném stavu čáslavské nemocnice na listopadnovém zasedání městského zastupitelstva hovořil místostarosta pro zdravotnictví MUDr. Ervin Petrikovič.

„Ekonomická situace v nemocnici není růžová, je spíše kritická. 20. října jsme odvolali ředitelku Mlynářovou, udělali jsme změnu organizačního řádu nemocnice a zeštíhlili jsme aparát nemocnice, což povede k prvním úsporám. Sloučili jsme některé funkce,“ uvedl místostarosta pro zdravotnictví MUDr. Ervin Petrikovič s tím, že původně plánované úspory, které byly již připravovány v minulosti budou tímto navýšeny přibližně o další milion korun měsíčně. Dále hovořil o neprodloužení smluv části z desítek dříve přijatých ukrajinských pracovníků. Perspektivní pracovníci z Ukrajiny, které si primáři jednotlivých oddělení vybrali, prozatím v nemocnici zůstávají, ale počítá se s dalším snižováním jejich počtu.


„Nemocnice má kromě finančních problémů také problémy personální – nejvíce na interním oddělení. Měli jsme na jednání mladého perspektivního lékaře, ale když viděl současný stav oddělení, odmítl nastoupit. První věc, která před námi stojí, je stabilizace interního oddělení, což je problém, protože za minulé ředitelky pojišťovna celkem pochopitelně kvůli nedostatku lékařů zrušila jednotku intenzivní péče na interním oddělení, snížila počty lůžek a z interny se tímto stalo poměrně malé oddělení, které perspektivní lékaře nenaláká. Nyní je tedy naším úkolem zprovoznit JIPku, která byla zničena, když byla například neodborně sundána kyslíková rampa v ceně přibližně 350 000, která je nyní rozbitá a nedá se použít,“ informoval MUDr. Petrikovič.


„Nejprve tedy budeme muset postavit JIPku, pak následně získat primáře a jednat s pojišťovnou o obnovení smlouvy na tato lůžka. Bez JIPky nebude primář a bez primáře nebude JIPka, tedy smlouva s pojišťovnou,“ popsal začarovaný kruh, který je třeba přetnout.


„Další věc, která mě nesmírně trápí a ani netuším, kdo je za ni zodpovědný, je skutečnost, že není podepsána smlouva s malými pojišťovnami. Dokonce se domnívám, že to někdo udělal schválně,“ řekl MUDr Petrikovič a doplnil, že lékař může mít úvazek maximálně 1,2, ale v dané smlouvě najdou čísla mnohem vyšší. I náprava tohoto stavu je nyní úkolem pověřeného ředitele nemocnice MUDr. Provazníka, místostarosty MUDr. Petrikoviče a celého jejich týmu.„To jsou doslova ‘kudly do zad’, když přebíráte nemocnici a během 14 dnů zjistíte takovéto skutečnosti.“
V nemocnici je také podle jeho slov výrazný pokles výkonnosti, což bude mít vliv na její příští příjmy.


“Prvořadým úkolem je sehnat lékaře. S jedním z lékařů, které sehnala paní ředitelka, jsme se museli dokonce rozloučit, protože je obviněn z obchodu s narkotiky. Měl v nemocnici dvě služby a když jsme se to dozvěděli, museli jsme zavřít všechny skříňky s léky,“ přiblížil stav, v jakém současné vedení přebíralo nemocnici místostarosta pro zdravotnictví MUDr. Ervin Petrikovič.


Další zprávy o stavu nemocnice přinese podle jeho vyjádření web města, Čáslavské noviny a samozřejmě také příští zasedání městského zastupitelstva.

19.11.2022 Zdeňka Nezbedová
  • Další články
  • Rubriky