Nnoviny

Vernisáž výstavy obrazů profesora Zdeňka Sejčka přilákala do Gumárny na stovku hostů

Čáslav – Jen několik dnů před svými 96. narozeninami se malíř a bývalý profesor zdejšího gymnázia Zdeněk Sejček zúčastnil vernisáže výstavy svých obrazů, která je nyní k vidění v klubu Gumárna. Při této příležitosti se zde sešlo na stovku hostů, kteří přišli nejen za obrazy, ale hlavně na setkání s mužem, který ovlivnil a motivoval celé generace jako učitel i jako výtvarník.

Zdeněk Sejček se narodil 2. prosince roku 1926 ve Žlebech. Po základní škole nejprve vystudoval učitelský ústav v Kutné Hoře a odtud zamířil na Pedagogickou fakultu Karlovy univerzity, kde si vybral obor výtvarná výchova, a dále zároveň i na fakultu přírodovědeckou za geografií. Ani to ale ještě nebylo všechno. Dalšími jeho obory byly estetika a také dějiny umění. S touto výbavou znalostí se už rozhodně mohl postavit za katedru. Mnohá profesní léta pak strávil právě na čáslavském gymnáziu a pedagogické škole.

Jeho vztah k Čáslavi se projevil také v jeho další činnosti pro město a rozvoj jeho kulturního života, když se stal předsedou čáslavského Klubu přátel výtvarného umění. Jeho vliv na město a hlavně na studenty, kteří prošli gymnáziem v době zdejšího působení pana profesora Zdeňka Sejčka, se odrazil i v opravdu velké účasti na vernisáži. Většina z jejích hostů se po skončení oficiálního programu s panem profesorem alespoň na několik vteřin setkala, aby mu popřáli mnoho zdraví a poděkovali mu.

Přijďte se podívat i Vy!

24.11.2022 Zdeňka Nezbedová
  • Další články
  • Rubriky