Nnoviny

Místostarosta MUDr. Petrikovič promluvil na zasedání zastupitelstva o současném stavu nemocnice

Na prosincovém zasedání městského zastupitelstva zazněla mimo jiné zpráva místostarosty pro zdravotnictví MUDr. Ervina Petrikoviče o současném stavu městské nemocnice. O čem hovořil?

„Začal bych spíše pozitivními zprávami,“ uvedl svůj vstup MUDr. Petrikovič. „Na chirurgické oddělení nastoupili dva lékaři včetně primáře pana doktora Červinky, Ph.D. a vrátil se i MUDr. Baláš – zatím sice na část úvazku (0,4), ale doufejme, že si tento úvazek rozšíří. Úžasnou zprávou je, že se otevřelo chirurgické oddělení B, což znamená, že máme v současné době k dispozici 30 lůžek,“ uvedl doktor Petrikovič s tím, že je ještě třeba vyřešit personální problémy ohledně středního zdravotnického personálu. „Nasmlouvaní jsou další dva atestovaní lékaři, kteří nastoupí od 1. února příštího roku. Od toho okamžiku bude chirurgické oddělení znovu v provozu na 100 %. Máme několik nových zaměstnanců, co se týká sester, laborantek, staniční sestry hematologicko-transfuzního oddělení, je rozjednáno i několik dalších lékařů různých odborností. Jak jsem ale říkal minule, nejdůležitější je zprovoznit interní jednotku intenzivní péče, protože bez JIP není primář, bez primáře není JIP,“ konstatoval.

SPOLUPRÁCE S POJIŠŤOVNAMI JE ZÁKLAD

Nemocnice nemůže fungovat bez spolupráce se zdravotními pojišťovnami. I o tomto tématu místostarosta města hovořil: „Vstupujeme do jednání s pojišťovnou a máme příslib, že by se mohlo jednání uskutečnit do Vánoc a mohli bychom dojednat podmínky otevření interní jednotky intenzivní péče. Dále máme podepsanou smlouvu s VZP a třemi menšími pojišťovnami na dvě lůžka ARO, která jsou v provozu, další pojišťovny čekáme, vše je ve schvalovacím řízení, ale předpokládám, že dojde k uzavření smluv i s těmito menšími pojišťovnami,“ sdělil přítomným zastupitelům i veřejnosti a doplnil, že od 1. 12. funguje v nemocnici ambulance léčby bércových vředů. „Dále máme v plánu otevření dalších šesti odborných ambulancí na chirurgii (pravděpodobně od 1. 2.). Měly by to být ambulance mamologická, proktologická, traumatologická, poradna pro kýly, poradna cévní a chronických ran, což rovněž prospěje lepší péči pro pacienty.“

UKONČENÍ NEVÝHODNÝCH SMLUV

Pak ale došlo i na problémy, s nimiž se nové vedení nemocnice potýká: „Vypověděli jsme několik pro nemocnici velice nevýhodných smluv. Bylo dohodnuto ukončení spolupráce s firmou New Dimension, jejíž přínos pro nemocnici je více než sporný. Tím každý měsíc ušetříme kolem 85 tisíc (včetně DPH). Pokud by trvala smlouva do června, jak bylo původně plánováno, představovalo by to v příštím roce dalších 425 000 korun. Dále jsme ukončili smlouvu s personální agenturou Starstaf, kde se kromě platby za sehnaného pracovníka zcela nesmyslně vyplácel měsíční paušál ve výši 50 000 KČ. S tím jsem se ještě nesetkal, aby se personální aagentuře vyplácel měsíční paušál po celou dobu trvání smlouvy. Vypověděli jsme smlouvu s externí IT firmou, kde se ušetřilo 2,2 milionů korun za rok,“ přiblížil další postup v nápravě situace v nemocnici MUDr. Petrikovič.

PROBLÉMY S DOTACEMI

Místostarosta města také připomněl, že ačkoliv měla současná opozice připomínky k řešení dotací současným vedením, bylo zjištěno, že některé z nich v minulém volebním období nebyly řešeny, a proto propadly. „Zjistili jsme, že na dotace v nemocnici od května nikdo nesáhl. Některé dotace od ministerstva zdravotnictví nebo od kraje propadly, některé měly být zahájeny do 1. 9. 2022 a nic se neudělalo. Nacházíme různé smlouvy na dotace ve skříních, na skříních a nikdo se v tom neangažoval. Propadly například dotace například na plošinu na schodiště. Šlo o akci za 4,5 milionu korun, z čehož 3 miliony mělo hradit ministerstvo zdravotnictví. Možná je nakonec dobré, že to propadlo, protože v budově je výtah, kterým se pacienti dostanou kam potřebují a nemocnice alespoň nyní nebude muset investovat zbytečně 1,5 milionu.
Dokonce jsme objevili smlovu, která je až do roku 2025 – kdy si minulé vedení chtělo objednat 3 elektroautomobily. Zde je spoluúčast nemocnice 1,7 milionu a dotace činí 1 milion. Některé dotace jsme museli prodloužit o jeden rok, protože je tam nutná finanční spoluúčast, tak abychom nezatěžovali rozpočet nemocnice, odsunuli jsem to o rok.“

PENÍZE, KTERÉ NEMOCNICI NEPATŘÍ

Nemá smysl zastírat ani finanční problémy nemocnice, které byly jen odkládány, přičemž byl právě ekonomický stav nemocnice dlouhou dobu vyzdvihován jako vynikající. „Dalším problémem je, že minulé vedení, i když vědělo, že nemocnice nevydělává, bralo platby od pojišťoven bez krácení, přičemž všem muselo být jasné, že ty peníze nám nepatří a budeme je muset vrátit. VZP po nás nyní chce 30 milionů, ČPZP 18 milionů a malé pojišťovny kolem 3 milionů. Tyto přijaté peníze nám nepatří a budeme je muset vrátit. Proto jsme ponížili platby VZP o 8 milionů měsíčně, ČPZP o 3 miliony a zahájíme jednání o dalším postupu. Návrhy, že bylo možné dát tyto peníze do banky a na úrocích vydělat jsou nesmyslné. Pojišťovny jsou našimi partnery, je třeba se domluvit a jednat korektně, abychom nepřišli o smlouvy. Je zde i tak mnoho kritických hraničních momentů, kdy pojišťovny mohou konstatovat, že Čáslav nepotřebují,“ varoval MUDr. Petrikovič.

A jak z toho všeho ven? „Potřebujeme, aby se rozjela všechna oddělení po vzoru toho chirurgického, protože potom budeme schopni tyto peníze vydělat zpět.“ Můžeme jen věřit, že se to vedení nemocnice i všem ostatním zaměstnancům podaří. Nemocnice i pacienti si to zaslouží.

14.12.2022 Zdeňka Nezbedová
  • Další články
  • Rubriky